İran'da Jîna Mahsa Amini'nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesinin ardından başlayan ve tüm ülkeye yayılan eylemler, 17'nci gününde devam ediyor. Amini'nin katledilmesi sonrasında pek çok üniversitede eylemler başladı. Cuma günü Balucistan'ın merkezi Zahedan'da gerçekleştirilen, onlarca kişinin yaşamını yitirdiği katliam ve Tahran'da protestocuların üzerine ateş açılması üzerine onlarca üniversite grev kararı aldı. Pek çok üniversitede öğrenciler ve polis arasında çatışma çıkarken, Tahran Üniversitesi ve Şerif Teknik Üniversitesi'nin polis ablukası altında olduğu bildirildi.

ÜNİVERSİTELER REJİM DEĞİŞİKLİĞİ TALEP EDİYOR

Öte yandan Şiraz Üniversitesi, Meşhed Üniversitesi, Yazd Üniversitesi, Fares Üniversitesi, Zangan Üniversitesi, Bahonar Üniversitesi ve Kuzey Tahran Üniversitesi de dahil olmak üzere onlarca üniversitede devlet şiddeti ve katliamlar protesto ediliyor. İran'da daha önce de üniversitelerde pek çok eylem gerçekleştirilse de öğrenciler bu kez dini lider Ali Hamaney ve Devrim Muhafızlarını hedef alan sloganlar atıyor ve rejim değişikliği talep ediyorlar. 

ÖĞRENCİLERİN ÜZERİNE ATEŞ AÇILDI

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, Tahran Üniversitesi'nde polis ve öğrenciler arasında çatışma çıktı. Şerif Teknik Üniversitesi'nde ise çok sayıda öğrencinin bir otoparkta güvenlik güçleri tarafından sıkıştırıldığı basına yansıdı. Üniversite'nin içinde çekilmiş bir video sanal medya üzerinde öğrenciler tarafından yayınlandı. Silah seslerinin net bir şekilde duyulduğu videoda, öğrencilerin üstlerine açılan ateşten kaçmaya çalıştığı görülüyor. Ölü ve yaralı sayısına ilişkin net bir bilgi aktarılmadı ancak yüzlerce öğrencinin tutuklandığı ifade edildi. 

DERSLER DURDURULDU

Eylem ve grevlerin devam ettiği üniversitelerde dersler durduruldu. Rejim değişikliği talebinin haykırıldığı üniversitelerde en çok duyulan sloganlar ise "Jin, Jiyan, Azadi" ve "Öğrenciler ölümü aşağılanmaya tercih ediyor" şeklinde.

'BİLİM BAKANLIĞININ FATİHASINI OKUDUK'

Olayları yatıştırmak üzere Şerif Teknik Üniversitesi'ne gittiğini söyleyen Bilim Bakanı'na ise öğrenciler, "Biz üniversitelerin ve bilim bakanlığının ruhuna çoktan El-Fatiha okuduk" yanıtını verdi. Bir açıklama yayınlayan öğrenciler, "Bu kritik zamanda herkesi birlik olmaya ve ülke genelindeki üniversitelerin tüm öğrenci ve profesörlerinden Şerif Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileriyle dayanışmanın bir göstergesi olarak derslerini iptal etmeye davet ediyoruz" dedi.

İHR: ÖLÜ SAYISI 133

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Derneği, yaptığı açıklamada, Belucistan'ın merkezi Zahedan'da çıkan çatışmalarda 40'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini, İran genelinde ise şimdiye kadar 133 kişinin öldürüldüğünü" söyledi.