Karar’da yer alan habere göre, İran’da aylardır devam eden Mahsa Amini protestolarıyla ilgili skandallar ortaya çıkmaya devam ederken, ortaya atılan yeni bir iddia, devletin protestoculara uyguladığı baskının derecesini gözler önüne serdi. İddiaya göre, İranlı güvenlik güçleri yakaladıkları protestocuların telefonlarına zorla bakarak ‘suçlu’ veya ‘suçsuz’ olduklarına karar veriyor.

Geçtiğimiz eylül ayından bu yana devam eden ateşli protestolarda bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği protestolarda binlerce kişi tutuklanırken, yargılanan eylemcilere verilen infaz cezaları gerçekleştirilmeye başlandı.

Uluslararası alanda tepki çeken İran’daki yetkililerin protestolara sert müdahalesi daha da acımasızlaşırken, İngiltere merkezli BBC’de yayınlanan bir haberde, güvenlik güçlerinin protestocuların telefonuna zorla baktığı ve telefonun içinde veya sosyal medya hesaplarında protesto görüntüleri bulunuyorsa gözaltına alındığı bildirildi.

‘TELEFONUMU ALIP GALERİME BAKTILAR’

Ekim ayında başkent Tahran’daki gösteriler sırasında tutuklanan 20’li yaşlarının başındaki genç adam, protestocu bir kadının güvenlik güçlerinden kaçmasına yardım ettikten sonra, “Bir polis beni dövmeye devam ederken, telefonumu açıp, karıştırmaya başladılar. Birkaç dakika sonra ‘temiz’ diye bağırdı. Sonunda gitmeme izin verdiler” dedi. Protestocu, polislerin gösterileri çekip çekmediğini kontrol etmek için sadece fotoğraf galerisine baktığını belirtti.

‘SANAL DÜNYA DA BİR CEPHE’

BBC’nin haberine göre, telefonunda eylemlere ait bir görüntü olsaydı, diğer birçok eylemci gibi ‘devlete karşı propaganda’ suçlamasıyla karşılaşabilirdi. İran’ın yasama organı, protestolardan görüntü alıp, paylaşmanın dahil olduğu ‘devlete karşı propaganda’ suçunu daha da sertleştirecek bir yasa tasarısını görüşüyor. Tasarıda, beş yıla kadar hapis cezası üzerinde durulurken, tüm ‘yasa dışı’ gösterilerin yasa kapsamına alınması planlanıyor.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ‘sanal dünyayı’ bir cephe olarak nitelendirirken birçok kez yetkili makamlara “düşmanların saldırılarına karşı koyma” çağrısı yaptı.

İDAMA KANIT INSTAGRAM HİKAYELERİ

Bir başka genç eylemci, protestocuların telefon şifrelerini vermeleri için “cinsel istismar, infaz ve akrabalarının tutuklanmasıyla” tehdit edildiğini söyledi. İran’da bir mahkeme ayrıca, ölüm cezasına çarptırılan bir gencin suçluluğunu ‘kanıtlamak’ için, Instagram hikayelerinin ve internet üzerinden mesajlarının ekran görüntülerini yayınladı.