İran'da Jîna Mahsa Amini'nin “ahlak polisi” tarafından katledilmesinin ardından başlayan ve tüm ülkeye yayılan eylemler, 18'inci gününde devam ediyor. Amini'nin katledilmesi sonrasında pek çok üniversitede grev ve eylemler başlamış, eylemler yine polis şiddeti ile bastırılmaya çalışılmış, üniversite kampüslerinde öğrencilere ateş açılmıştı. Şiraz Üniversitesi, Meşhed Üniversitesi, Yazd Üniversitesi, Fares Üniversitesi, Zangan Üniversitesi, Bahonar Üniversitesi ve Kuzey Tahran Üniversitesi de dahil olmak üzere onlarca üniversitede devlet şiddeti ve katliamlar protesto edilmişti. Üniversitelerin ardından ortaokul ve lise öğrencileri de greve katıldı. Petrol işçileri de greve başlarken, öğretmenler grev çağrısı yaptı. Evin Cezaevi'ndeki kadın tutuklular ise oturma eylemine başladıklarını duyurdu.

ORTAOKUL VE LİSE ÖĞRENCİLERİ GREVDE

Ortaokul ve lise öğrencileri, onlarca okulda rejim karşıtı protestolar düzenledi. Kimi eylemler okullardan sokaklara taştı ve Molla rejiminin dini lideri Ali Hamaney aleyhine “Bu yıl bu rejim devrildi” sloganları attı. Karaj'da lise öğrencileri, “İran'ı geri alacağız” sloganları attı. Gohardasht'ta kız öğrenciler bir rejim yetkilisini, “yazıklar olsun sana!” diye bağırarak okuldan dışarıya attı. Karaj'da lise öğrencileri, “Mollalar, yıkılın karşımızdan”, Şirazda ise kız öğrenciler, "Diktatöre ölüm" sloganları attı. Tahran'da da pek çok okulda öğrenciler zorunlu tesettürlerini çıkararak, rejim karşıtı sloganlar attı. Pek çok okuldan öğrenci, Şerif Teknik Üniversitesi'ndeki polis saldırısını kınayarak, dayanışma içinde olduklarını vurguladı. 

ÜNİVERSİTELERDE EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Ayrıca diğer şehirlerde İsfahan Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, Kermanşah Razi Üniversitesi öğrencileri, Meşhed Ferdowsi Üniversitesi öğrencileri, Zencan Üniversitesi öğrencileri, Sanandaj'daki Kürdistan Tıp Bilimleri Üniversitesi öğrencileri, Yazd Hemşirelik ve Ebelik Koleji öğrencileri ve Şiraz Üniversitesi öğrencileri de eylemlerini sürdürüyor.

ÖĞRETMENLER GREV ÇAĞRISI YAPTI

İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi de ülke çapında bir öğretmenler grevi bildirisi yayınlayarak grev çağrısı yaptı.
 
Evin Cezaevi’ndeki bir grup kadın siyasi tutuklu, İran halkının ve üniversite öğrencilerinin protestolarını desteklemek ve halka yapılan işkenceyi protesto etmek için cezaevinde oturma eylemine başlayacaklarını duyurdu. Tutukluların isimleri ise Sepide Gholiyan, Alia Motallebzade ve Narges Mohammadi olarak bildirildi. Geçtiğimiz saatlerde ise gazeteci Alborz Nihami ile eski bir öğrenci hareketi lideri olan Bahareh Hedayat tutuklandı.

İŞÇİLER DE GREVE GİDİYOR

Grev konusunda daha önce uyarıda bulunan, "baskılar" ve "kışla atmosferine" son verilmediği takdirde sessiz kalmayacaklarını söyleyen İran petrol ve petrokimya sanayisi işçileri, dün çalışmayı durdurma kararı alarak greve başladılar. Ayrıca, İran petrol endüstrisi işçileri de protestoculara yönelik baskı ve tutuklamaların devam etmesi halinde çalışmayı bırakacakları konusunda uyarıda bulundu.

HAMANEY'DEN 'DIŞ GÜÇLER' SUÇLAMASI

Ali Hamaney ise İran'daki ülke çapındaki protestoları "isyan" olarak nitelendirdi ve bunu Amerika ve İsrail'e bağladı.

(Mezopotamya Ajansı)