İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini adındaki kadının polis tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından başlayan rejim karşıtı gösteriler devam ediyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları (IHR) sivil toplum kuruluşuna göre protestolarda şu ana kadar en az 76 kişi hayatını kaybetti. İranlı yetkililere göre ölenlerin sayısı daha az.

Bahsi geçen kaynağın aktardığı rakamlara göre protesto gösterilerinde en az 1200 kişi de İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

MAHSA AMİNİ'NİN ÖLÜMÜ

İran ahlak polisi, "başörtüsünü kurallara uygun bir şekilde takmadığı" gerekçesiyle 22 yaşındaki Mahsa Amini'yi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlar arasında birkaç kadın daha vardı.

Yerel kaynaklara göre Amini, ahlak polisince darp edildi. Aldığı darbelerin etkisiyle komaya girdiği belirtilen Amini bir süre sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Tahran rejimine bağlı güvenlik kaynakları ise Amini'nin "doğal bir rahatsızlık sonucu" öldüğünü savunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, olaya dair soruşturmaların kararlılıkla yürütülmesi gerektiğini söyledi.