Anayasayı Koruyucular Konseyi, 11 Mayıs'tan itibaren 5 gün süreyle adaylık başvurularını alacak. Seçime katılmasına onay verilen adaylar, 13 Haziran'a kadar propaganda faaliyetlerini sürdürebilecek

İran'da haziranda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için resmî adaylık sürecinin 11 Mayıs'ta başlayacağı açıklandı. Seçimde aday olmak isteyenlerin rejime bağlılığı ile siyasi, ahlaki ve dini sabıkalarını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi, cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık ve propaganda takvimini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre 18 Haziran'da yapılması planlanan seçimlerde aday olmak isteyenler 11 Mayıs'tan itibaren 5 gün boyunca başvuruda bulunabilecek. Konseyin seçime katılmasına onay verdiği adaylar da 13 Haziran'a kadar propaganda faaliyetlerini sürdürebilecek.

AHMEDİNEJAD YENİDEN ADAY OLABİLİR

Eski bakanlardan Hüseyin Dehkan, Rüstem Kasımi ile Tuğgeneral Said Muhammed, Merdomsalari Partisi Genel Sekreteri Mustafa Kevakabiyan’ın da aralarında olduğu bazı isimler aday olacaklarını duyurmuştu. Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, eski Meclis Başkanı Ali Laricani ve eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad gibi isimlerin de muhtemel adaylar arasında ismi geçiyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise 2013 ve 2017'te yapılan seçimlerde üst üste iki dönem seçildiği için yeniden aday olamıyor.