İran'da gazeteci Elaheh Mohammadi ve şair Mona Borzooi, Jîna Mahsa Amînî'nin katledilmesi üzerine başlayan eylemlere destek verdikleri için tutuklandı.

Jîna Mahsa Amînî'nin İran'ın "ahlak polisi" tarafından katledilmesi üzerine başlayan ve tüm ülkeye yayılan eylemler 14’üncü gününde devam ediyor. Amini tüm dünyada kadın direnişinin sembolü haline gelirken, İran rejimi binlerce kişiyi tutukladı. Dün saçlarını açtığı için evi basılıp, polisten kaçmayı başaran oyuncu Ketayoun Riahi için başlatılan aramanın ardından akşam saatlerinde İran polisi, şair ve şarkı sözü yazarı Mona Borzooi'yi tutukladı. 

ŞİİR TUTUKLAMAYA GEREKÇE YAPILDI

Borzooi'nin tutuklanmasına, Amînî ve sokaklardaki eylemcilere ithafen yazdığı son şiiri gerekçe gösterildi.

CENAZEYİ TAKİP EDEN GAZETECİ TUTUKLANDI

Günlük yayınlanan Hammihan gazetesi muhabiri Elaheh Mohammadi de tutuklandı. Mohammadi'nin avukatı Mohammad Ali Kamfiroozi, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, istihbarat ajanlarının Mohammadi'yi İstihbarat Bakanlığı ofisine giderken çağırıp tutukladığını söyledi. Mohammdi, Saqqez'e gitmiş ve Jîna Mahsa Aminîinin cenazesini takip ederek, cenazede gerçekleşen polis saldırısı hakkında bir haber yapmıştı.

EYLEMLER 14'ÜNCÜ GÜNÜNDE 

Amînî'nin ölümünden bu yana en az 29 il, 85 ilçe ve 18 üniversitede protesto eylem düzenlendi. Bu eylemlere katılan binlerce insan tutuklandı, yaralandı ya da öldürüldü. İnsan hakları örgütleri internet kesintisi, yoğun polis saldırısı ve tutuklamalar nedeniyle net bir rakam vermekte zorlandıklarını ama çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Eylemler, 14'üncü gününde tüm ülke çapında devam ediyor.