İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), üç ay önce ülke çapında protesto hareketinin başlamasından bu yana İran güvenlik güçlerinin Kürdistan Eyaletinin başkenti Sanandaj'da büyük ölçüde barışçıl protestoculara karşı “aşırı ve yasadışı ölümcül güç” kullandığını söylüyor.

İran, Tahran ahlak polisi tarafından gözaltında tutulan 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de öldürülmesinden bu yana daha fazla özgürlük ve kadın hakları talep eden protestolarla devam etti. Amini, ülkenin katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubuna göre, güvenlik güçleri gösterilerin patlak vermesinden bu yana 18 yaş altı 63 kişi de dahil olmak üzere en az 469 kişiyi öldürdü.

En az 18 bin kişi gözaltına alındı. Düzinelerce kişi idam cezasına çarptırıldı.

HRW'de üst düzey İran araştırmacısı olan Tara Sepehri Far, 21 Aralık'ta yaptığı açıklamada , "İranlı yetkililer Sanandaj'daki protestoculara karşı endişe verici ölcüde şiddet kullanıyor. Hem protestolar hem de hükümetin bunlara yönelik acımasız tepkisi, hükümetin Kürt halkının kültürel ve siyasi özgürlüklerine uzun süredir uyguladığı baskıyı yansıtıyor.” dedi.

New York merkezli gözlemci, Sanandaj'da üç eski tutuklu ve üç tutuklu aile üyesi de dahil olmak üzere 14 mağdur ve taciz tanığıyla görüştüğünü söyledi. Araştırmacılar ayrıca batı kentinden sosyal medyada yayınlanan 17 video ve fotoğrafı da inceledi.

Grup, güvenlik güçlerinin "Eylül, Ekim ve Kasım ayları boyunca Sanandaj'da uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ederek hükümet karşıtı protestoculara ve diğerlerine karşı aşırı ve ölümcül güç kullandığı" sonucuna vardı.