Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran'daki gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısının 469'a yükseldiğini açıkladı.

Euronews’te yer alan habere göre, örgüt, İran’daki gösterilere dair son verileri internet sayfasından paylaştı.

Yayımlanan rapora göre, hayatını kaybeden göstericilerden 32'si kadın, 63 kişi ise 18 yaş altında.

Ülkedeki 31 eyaletten 25’ine dair verilerin yer aldığı raporda, en fazla can kaybının Sünnilerin yoğunlukta olduğu Sistan-Belucistan eyaletinde yaşandığı aktarıldı.

Raporda, Sistan-Belucistan’da 130, Kürdistan’da 53, Batı Azerbaycan'da 54, Tahran'da 50, Mazenderan'da 38, Kirmanşah'ta 25, Gilan'da 26, Elburz'da 20, İsfahan'da 14, Huzistan'da 10, Fars’da 11, Rezevi Horasan'da 7, Doğu Azerbaycan'da 4, Loristan, Zencan, Merkezi, Kazvin ve Hemedan'da üçer, Kohgiluye-Buyer Ahmed, Erdebil, İylam, Buşehr ve Hürmüzgan'da ikişer, Simnan ve Gülistan'da ise birer göstericinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

39 KİŞİ İDAM İSTEMİYLE YARGILANIYOR

Öte yandan raporda, gösterilerde gözaltına alınanlardan en az 39'unun dava dosyasının idam istemiyle mahkemeye gönderildiği, bu kişilerden 11'i hakkında idam kararı verildiği ifade edildi.

Bu arada idam mahkûmlarından Rıza İslamdost, Eyüb Agliyani, Ferzad Tehzade, Hejir Ahmedi, Himen Şahi ve Muhammed Burugani'nin ayrı bir hapishaneye nakledildikleri ve idam için bekletildikleri ifade ediliyor.