BMGK'de, Irak Duhok'taki Zaho ilçesinde 9 sivilin ölümüne yol açan bombardımana ilişkin düzenlenen acil oturum düzenlendi. Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, "uluslararası bir bağımsız soruşturma ekibi" kurulmasını talep etti.

Hüseyin, Irak hükümetinin yaptığı incelemelerde, saldırıya uğrayan Perex köyü yakınlarında Türk ordusunun üslerinin olduğuna, PKK mensuplarının son 1 aydır bölgede olmadığına değindi.

Saldırıdan TSK'nın sorumlu olduğuna dair "kanıtlar" bulunduğunu ileri süren bakan, Türkiye ordusunun olay yerinde parçaları bulunan 155 milimetrelik top mermileri kullandığına dair bulgulara ulaştıklarını belirtti.

Hüseyin ayrıca sayısını 4 bin olarak belirttiği Türk askerlerinin Irak'tan çekilmesinin ve Irak hava sahasına yönelik operasyonların durdurulmasının talep edildiği bir kararın acilen BMGK'da kabul edilmesi için çağrı yaptı.

KEÇELİ: BAZI IRAKLI YETKİLİLER GERGİNLİĞİ SEÇTİ

Zaho saldırısından PKK'yi sorumlu tutan Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli ise "Gerçeğin ortaya çıkarılması için Türkiye'nin tüm adımları atmaya hazır olduğunu net bir şekilde ifade ettik" dedi.

Keçeli, bazı Iraklı yetkililerin de Türkiye gibi "gerçeği ortaya çıkarmak istediğini", bazılarınınsa "diplomasi ve işbirliği yerine gerginliği seçtiğini" ve medyada başlattığı "karalama kampanyası" üzerinden Türk halkıyla Irak halkının arasını bozmaya çalıştığını ileri sürdü. 

"Irak bugüne kadar teröristlerle mücadelede ya yetersiz kaldı ya da isteksizdi" diyen Keçeli, bu nedenle Bağdat'ın kendini savunma hakkını kullanan Türkiye'yi suçlayamayacağını savundu.

Fuad Hüseyin ise "PKK unsurlarının Irak'tan çıkmasının sağlanması için" Irak hükümetinin BM ve ilgili ülkelerle çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Hüseyin, PKK unsurlarının Irak'ı "istikrarsızlaştırdığını" ve ülke güvenliğine zarar verdiğini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi hafta başında yayımladığı açıklamada, Zaho'daki saldırıyı kınamıştı. BM Güvenlik Konseyi, bu olayın soruşturulmasında başta ilgili taraflar olmak üzere, tüm ülkeleri Irak hükümetiyle işbirliği yapmaya davet etmişti.