Gılgamış Destanı'nı anlatan 3500 yıllık bir tablet, yeniden Irak'a dönüyor. 30 yıl önce çalınan ve yasadışı olarak ABD'ye götürülen tablet, Irak Kültür Bakanı Hassan Nazım'ın da katıldığı törenle Washington'da iade edildi. Talbette ölümsüzlüğü arayan Gılgamış'ın hikayesini anlatan ve insanlık tarihinin en eski edebiyat eserlerinden biri olan destan yer alıyor. Çivi yazısıyla oyulmuş kil tabletin, 1991 yılındaki Birinci Körfez Savaşı sırasında bir Irak müzesinden çalındığı düşünülüyor.

DÖNÜŞÜ DESTANSI BİR HİKAYE

Törende konuşan UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, Gılgamış Destanı'nı "ortak insanlığımız için bir hazine" olarak nitelendirirken, "Bu, tüm büyük tek tanrılı dinleri etkilemiş, İlyada ve Odysseia'da da izler bırakmış bir hikaye" diye konuştu. ABD Başsavcı Yardımcısı Kenneth Polite da, "Geri dönüşü destansı boyutlarda bir hikaye" dedi.

IRAK: ŞÜPHELİ ESERLER İNCELENMELİ

Irak Kültür Bakanlığı da yaptığı açıklamayla dantik çağların diğer kayıp hazinelerini ortaya çıkarmak için menşei şüpheli eserleri incelemeye çağırdı ve "Tüm üniversiteleri, müzeleri, enstitüleri, eski eser koleksiyoncularını, kaçak eserlerin menşei ülkeye iade edilmesine daha fazla özen  göstermeye davet ediyoruz" açıklaması yaptı. 

TABLETİN YOLCULUĞU

Kil tabletin 2003 yılında Londra merkezli Ürdünlü bir aileden satın alındığı, daha sonra 2007 yılında sahte bir belgeyle 50.000 dolara antikacılara satıldığı biliniyor. 2014 yılında 1,67 milyon dolara el değiştiren tablet, daha sonra Washington'daki bir müzede taşı sergilemek isteyen radikal Hıristiyanlara satıldı. Bir müze küratörünün tabletin belgelerinin eksik olduğunu fark etmesi ile 2019 yılında gerçek ortaya çıktı. 

ABD'nin Irak'ı işgali döneminde müzelerden çalınan yaklaşık 17.000 eser, geçtiğimiz Temmuz ayında ABD'den Irak'a iade edilmişti. İade edilen eserlerin çoğu Mezopotamya'nın en eski uygarlıklarından biri olan Sümerlere ait.