İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto eden Sadr yanlıları, Tahrir Meydanı'nda toplandı. Daha sonra diplomatik misyonlar ve hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'nin kapısına yürüdü.

Muhammed Şiya es-Sudani'nin başbakanlık yapmasını istemedikleri yönünde slogan atan göstericiler, Sudani'ye yakınlığıyla bilinen eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi de sloganlarla atarak protesto etti.

Protestocular, Yeşil Bölge'nin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan meclis binasını bastı.

Kalabalık grubu dağıtmak için güvenlik güçleri, göz yaşartıcı gaz kullanırken, havaya ateş açtı. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek, "Kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

IRAK'TA KRİZ

Protestocular, İran yanlısı Koordinasyon Grubu'nun başbakanlık için seçtiği eski bakan ve eski vilayet valisi Muhammed Şiya es-Sudani'nin adaylığına karşı çıkıyor.

Sadr bloğu, 2021 Ekim'de Irak'ta yapılan seçimlerde 73 sandalye kazanarak 329 sandalyeli parlamentodaki en büyük grup oldu. Ancak oylamadan bu yana, yeni bir hükümet kurma görüşmeleri durdu.

Irak geçtiğimiz ay çoğunluk hükümeti fikrinin gerçekleşmemesi sonucu Sadr blokundan 73 milletvekilinin topluca istifasıyla, daha büyük bir siyasi krizin içine sürüklenmişti. 64 milletvekili Haziran ayında yemin ederek İran yanlısı bloğu Meclis’teki en büyük blok haline getirdi.

Sadr'ın çağrısı üzerine 15 Temmuz’da yüzbinlerce destekçisi Cuma namazı için Bağdat'ta bir araya geldi. Bu, hükümet kurma görüşmelerini yeniden canlandırmak için siyasi gücün bir göstergesi olarak yorumlandı.

Büyük katılım, kavurucu sıcağa ve Şii din adamının şahsen orada olmamasına rağmen gerçekleşti. Bu, onun önemli bir dini otorite olmasının yanı sıra siyasi gücünün de bir göstergesiydi.