BBC'nin haberine göre, bölge yetkililerinden Müşir Beşir, kurbanların büyük ölçüde "ülkenin orta kesimleri ve güneyinden gelen turistler olduğunu" söyledi. Köyün iki kez vurulduğunu söyleyen Beşir, "Turizm bölgesi Parakh'ta Türk top ateşi 8 kişiyi öldürdü, 23 kişiyi yaraladı" dedi.

Beşir, turistlerin ülkenin güneyindeki aşırı sıcaklardan kaçmak için dağlık Parakh köyüne gelen turistler olduğunu belirtti. Sağlık yetkilisi Emir Ali de ölenler arasında 2 çocuğun yanı sıra 3 erkek ve 3 kadının da bulunduğunu söyledi. Bir Kürt hükümet yetkilisi de ateş sonucu 5 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Başbakan Mustafa al Kazimi, topçu atışının ülkenin egemenliğinin açık ihlali olduğunu savundu ve karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bakanlar Kurulu ise, "Bugün Zaho'nun Derkar nahiyesine bağlı Perex tatil köyü, Türkiye'nin top saldırılarının hedefi oldu. Saldırıda 9 Iraklı Arap vatandaş yaşamını yitirdi, 29 vatandaş da yaralandı" açıklamasını yaptı.

TSK: BİLGİMİZ YOK

Türk Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak "bölgede top ateşi açıldığına dair bir bilgisi olmadığını" söyledi. Türkiye, Kuzey Irak'ta Nisan ayından bu yana PKK'lılara karşı Pençe-Kilit operasyonunu yürütüyor. Dışişleri Bakanlığı da "Türkiye gerçeğin açığa çıkması noktasında her türlü adımı atmaya hazırdır" açıklamasını yaptı.

DİYARBAKIR BAROSU'NDAN SUÇ DUYURUSU

Diyarbakır Barosu ise Zaho'da 8 kişinin öldüğü, 23 kişinin yaralandığı bombardımana ilişkin suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Baro açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kürdistan Federe Bölgesinin Zaho ilçesinde TSK'nın bombardımanıyla, içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski'de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor. Yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Kürdistan'a başsağlığı diliyoruz. Diyarbakır Barosu, sivillerin yaşamına mal olan bu saldırılarla ilgili sorumluların tespiti ve cezalandırılması için gerekli suç duyurularında bulunacak ve etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaktır."

HDP, Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Duhok kentine Türkiye'den saldırı yapıldığı iddia edilen ve en az 8 kişinin öldüğü, 23 kişinin yaralandığı bombardımana ilişkin Meclis'in olağanüstü toplanmasını talep etti.

ABD: DURUMU İZLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, pozisyonlarının "Irak'taki askeri adımlarda ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi" yönünde olduğunu vurguladı. "Sivillerin korunmasını garanti etmenin önemli" olduğunu belirten Price, durumu izlediklerini ve olaya ilişkin ayrıntılar henüz netleşmemişken daha fazla yorum yapmayacağını ifade etti.