Haber: Fatoş Erdoğan

Türkiye'nin "kimyasal silah kullanımıyla ilgili" iddiaların araştırılmasını söylediği için hakkında terör örgütü propagandası” suçlamasıyla iddianame düzenlenen 

27 Ekim'de tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı, Adli Tıp Uzmanı, insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın ilk duruşması İstanbul Adalet Sarayı 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Ekim ayında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kimyasal silah kullandığına dair iddialar ortaya atılmış, Fırat Haber Ajansı kimyasal silah kullanıldığı iddiasına yönelik videolar paylaşmıştı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ‘iddiaların olduğu bölgenin bağımsız heyetler tarafından ve etkin biçimde araştırılması gerektiğini’ söylemişti. Açıklamasının ardından 27 Ekim’de tutuklanan Fincancı’nın davası bugün Çağlayan Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

 27 Ekim’den bu yana Sincan Kapalı Cezaevinde bulunan Şebnem Korur Fincancı’nın duruşması öncesi hekimler, insan hakları savunucuları ve HDP Milletvekili Necdet İpekyüz duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Nursel Şahin, Şebnem Korur Fincancı'nın kendi uzmanlık alanında görüş açıklaması ifade özgürlüğü kapsamındadır dedi. Şahin, iktidarın kendisine muhalif olarak gördüğü için çoktandır Türk Tabipleri Birliği’ni hedef aldığını belirterek Şebnem Korur Fincancı'nın haksız hukuksuz tutuklandığını söyledi. Şahin,  Şebnem Korur Fincancı'ya ve Türk Tabipleri Birliği’ne yapılan saldırıları kabul etmiyoruz diyerek özgürlüğü, demokrasiyi savunan herkesi yarın görülecek duruşmaya çağırdı.

photo1671731285 (2)

Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, Şebnem Korur Fincancı mesleğinin evrensel değerlerini her zaman yapmış bunun için bedeller ödemiş bir meslektaşım  kendisi haksız hukuksuz bir şekilde adete derdest edilerek evinden baskınla gözaltına alınıp tutuklandı. Bu durum hiçbir hukuki sürece dayanmamaktadır dedi Bu gayri hukuki uygulamalara bir an önce son verilmeli diyen Hamzaoğlu, yarınki duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

photo1671731285 (3)

Mardin Tabip Odası Başkanı Volkan Binbaş, Şebnem Korur Fincancı sadece görüşlerini açıkladığı için tutuklandı. Bu sadece ifade özgürlüğüne yönelik saldırı değil TTB'ye yönelikte gözdağıdır dedi. Öyle bir dönemdeyiz ki hukukun ortadan kaldırıldığı, demokrasinin kırıntısının kalmadığı bir dönemdeyiz. Türk Tabipleri Birliği bu sindirme çalışmalarına karşı susmayacak ve boyun eğmeyecektir diyen Binbaş, Şebnem Korur Fincancı Türkiye'nin gururu ve onurdur diyerek yarın ki duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

photo1671731285 (4)

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Metin Bakkalcı, Dostumuz arkadaşımız Şebnem Korur Fincancı'nın yarınki duruşmada tahliye olacağını düşünüyorum çünkü; Şebnem Korur Fincancı'nın bir hekim olarak yürüttüğü bilimsel çalışmalar, adli tıp uzmanı, insan hakları savunucusu olarak yaptıkları yargılanamaz dedi. Bakkalcı, Şebnem'in şahsında bu tür baskılara maruz kalanları da hissederek yarınki duruşmaya bu ülkenin tüm güzel insanlarını davet ediyorum dedi.

photo1671731285 (5)

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, Şebnem Korur Fincancı bilim insanı, insan haklarını savunucusudur. Tüm yaşamı boyunca doğruları söylemekten çekinmeyen bir kişidir. Türk Tabipleri Birliği barışı savunan, doğruları söylemekten çekinmeyen,  daha iyi bir yaşam kurmak için mücadele eden bir kurum. İpekyüz, Şebnem Korur Fincancı'nın yargılanması muhalefete ve muhalif olanlara yönelik bir işaret gün dayanışma günü, gün doğruları söyleme günü, gün yan yana olma günü diyerek yarın görülecek duruşmaya çağrı yaptı.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Nursel Şahin, Şebnem Korur Fincancı'nın kendi uzmanlık alanında görüş açıklaması ifade özgürlüğü kapsamındadır dedi.
Şahin,  Şebnem Korur Fincancı'ya ve Türk Tabipleri Birliği’ne yapılan saldırıları kabul etmiyoruz diyerek özgürlüğü, demokrasiyi savunan herkesi yarın görülecek duruşmaya çağırdı.

photo1671731285 (1)

NE OLMUŞTU?

Kamuoyu gündemine TSK’nın operasyonlarda kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın “kimyasal kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi ve Minnesota Sözleşmesi kapsamında bu iddiaların olduğu bölgelerde inceleme yapılmasının bir zorunluluk olduğunu” ve “bağımsız heyetlerin etkin incelemeler yapması gerektiğini” söylemişti. Açıklamasının ardından hedef gösterilen Fincancı ifade vermeyi talep etmiş olmasına rağmen 26 Ekim tarihinde gözaltına alınmış, 27 Ekim tarihinde ise tutuklanmış ve Ankara’ya nakledilerek Sincak Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Tutukluluk kararına 582 avukat itiraz etmiş, mahkemece ‘tedbirin orantılı olduğuna’ karar verilmişti.