İnşaat Emekçileri Sendikası (İnşaat-Sen) Yurtdışı Koordinasyonu, Kazakistan’ın Aktau kentinde Rixos Otel’in inşaatında çalışan işçilerin Türkiye’ye dönmek için 1 aydır beklediğini aktardı.

"ŞANTİYEDE MAHSUR KALDILAR"

Yüklenici firma Sembol İnşaat’ın taşeron firması BBR İnşaat’ta çalışan yaklaşık 500 işçi ve farklı firmalardan işçilerin Türkiye’ye dönemediği belirtilen açıklamada, “Kazakistan devletiyle Sembol İnşaat arasında yaşanan vize uzatma sorunundan kaynaklı olarak işçiler şantiyede mahsur kaldılar. Sendikamıza ulaşan işçiler, gelen işçilerin vizelerine öncelik tanındığını ancak giden işçilerin işlemlerinin sarkıtılması sebebiyle Kazakistan’da mahsur kaldıklarını anlatıyor. Vize ihlali yaptıkları gerekçesiyle Kazakistan devleti tarafından mahkemeye çıkarılan işçiler, çıkış vizelerinin bir an önce verilmesini istiyor” denildi.

"İŞÇİLER POLİS İLE YÜZ YÜZE"

İşçileri Kazakistan’a götüren firmaların net bir açıklama yapmadığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İşçiler şantiyede bir araya gelmek istediklerinde, seslerini duyurmak istediklerinde ise Kazakistan polisi ile yüz yüze bırakılıyor. İnşaat-Sen’e ulaşan işçilerin yaşadıkları sorunlar sadece bunlarla sınırlı değil. İşçiler; küçük konteynerlerde en az 6 kişi kaldıklarını, yemeklerinin kötü olduğunu, hastalanan işçilerle kimsenin ilgilenmediğini ancak kendi imkanları ile hastanelere gittiğini anlatıyor. Öte yandan hastalandığı için işten ayrılmak zorunda kalan işçilerin ‘size masraf yaptık’ denilerek maaşlarından kesinti yapıldığı, kesinti olmasın diye işçilerin zor koşullarda işe devam ettiğini anlattılar.”

"BAKANLIK DERHAL DEVREYE GİRMELİ"

Dışişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yurt dışına çalışmaya giden tüm işçilerden sorumlu olduğunun hatırlatıldığı açıklamaya şöyle devam edildi:

“Bakanlık bu süreçlerin neresinde? İnşaat işçileri bir aydır ülkeye dönmeyi bekliyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan neden tek bir açıklama dahi yapılmadan günler geçiyor? Daha geçtiğimiz günlerde Kazakistan’da mahsur kalan 13 inşaat işçisinin yaşadıklarını duyurduk. O işçiler Türkiye’ye döndüler ancak Dışişleri Bakanlığı yurt dışında faaliyet yürüten inşaat firmalarını denetlemediği sürece bu sorunların yaşanmaya devam edeceği açıktır. Kazakistan’da mahsur kalan işçiler için Dışişleri Bakanlığı derhal devreye girmelidir. Konsolosluklar ve gerekli makamlarla görüşmeler sonucu işçiler hızla Türkiye’ye getirilmelidir. Vize sorunu işçilerin değil, Sembol İnşaat’ın sorunudur. Bu sebepten dolayı 1 aydır çalışamayan işçilerin zararı şirket tarafından karşılanmalıdır.

İşçilerin hakkını yiyen firmalar ve patronlar sessizlikle karşılanamaz. Bakanlıklar şirketleri denetlemeli, işçilerin tüm haklarını gözetmelidir. Kazakistan’da alın teri döken, ülkeye dönmeyi bekleyen tüm inşaat işçilerinin yanındayız.”