OMYAP İnşaat Şirketi için 60 gün boyunca Kazakistan’ın Çimkent şehrinde çalışan işçiler bu ülkede mahsur kaldı. İnşaat-Sen, işçilerin haklarının ödenmesini ve Dışişleri Bakanlığı'nın işçilerin ülkeye dönebilmesi için devreye girmesini istedi.

OMYAP İnşaat'ın Kazakistan'da devlet desteğiyle yürüttüğü yapı projesinde çalışan işçilerin hak edişlerini ödemedi. İnşaat-Sen Yurtdışı Koordinasyonu'ndan yapılan açıklamada, SOMYAP İnşaat'ın sahibi Olcay Hamza Cibo'nun işçileri vizesiz, sigortasız kaçak olarak çalıştırdığı öne sürüldü. Açıklamada, işçilerin Kazakistan'da vizesiz olarak kaldığını ve polisin işçilerin pasaportuna el koyduğu aktarıldı.

"YETKİLİLER GÖREVE!"

İnşaat-Sen Yurtdışı Koordinasyonu açıklamasında, "Görüyoruz ki işçilere tek taraflı sözleşme imzalatarak yurt dışına çalışmaya götüren OMYAP İnşaat, işçilerin alın terini gasp edip 'iz bırakmamayı' başarı olarak görüyor. Şu an Kazakistan’da alın teri gasp edilen ve ülkelerine dönemeyen 15 inşaat işçisi, kendilerinden önce 33 işçinin daha aynı hak gaspıyla karşılaştığını anlattı. İnşaat işçilerinin hatası ekmek bulamadığı ülkeden kalkıp kilometrelerce uzağa, yurt dışında çalışmaya gitmek midir? Devletin gurbetçiye döndürdüğü inşaat işçilerinin hakkını arama sorumluluğu yok mudur? Sonuna kadar vardır." denildi. Açıklamada, alın teri gasp edilen ve ülkeye dönmek isteyen inşaat işçileri için yetkililer göreve çağrıldı.