İngiltere'de John McEvoy adlı bir gazeteci, bilgi edinme yasası ile elde ettiği belgeler sayesinde İngiltere hükümetinin Venezuela muhalefeti ile Maduro'ya darbe ve darbe sonrasında atılacak adımlar konusunda anlaştığını ortaya çıkardı.

İngiltere hükümeti, Venezuela muhalefeti ile Maduro'ya darbe konusunda anlaşmış.

YENİDEN İNŞA BİRİMİ

Bağımsız gazeteci McEvoy, elde ettiği belgelerde Venezuela muhalefeti lideri Juan Guaido'nun Londra ziyareti sırasında yapılan görüşmelerde Venezuela Yeniden İnşa Birimi Başkanı John Saville adından birini fark etti. İngiltere devletinde resmi olarak böyle bir kurum olmadığını hatırlatan McEvoy, Guaido'nun Londra ziyaretinde Nicolas Maduro'ya yönelik bir darbenin sonrasında ülkenin yeniden inşası için İngiltere Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yeni bir birimin kurulduğunu ortaya çıkarttı.

İNGİLTERE'YE PAY ŞARTI

Sol Haber Portalı'nın aktarımına göre McEvoy, bu toplantıda Venezuela'nın yeniden inşa sürecinde, İngiltere'ye bazı imtiyazlar tanındığını da ortaya çıkardı. Ülkenin olası bir yeniden inşasında İngiltere'nin iktisadi olarak pek çok anlaşmada yer alacağı taahhüdü Guaido tarafından verilirken, belgelerden bu kısımların özellikle çıkarıldığı McEvoy tarafından iddia edildi.

BAKANLIK KABUL ETTİ

McEvoy'un Dışişleri Bakanlığı'na bu belgeleri sorması üzerine açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Birleşik Krallık Venezuela’daki korkunç krizi sona erdirmek için uluslararası ortaklarla çalışmak konusunda kararlıdır. Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela Yeniden İnşa Birimi 2019 yılının Sonbaharında İngiltere’nin Venezuela’daki vahim iktisadi ve insani duruma bir yanıt vermeyi amaçlayan uluslararası çabalara yaklaşımını koordine etmek üzerine kurulmuştur" cevabını verdi.