Evrensel'den Arif Bektaş'ın haberine göre; İngiltere’nin en büyük konteyner limanı olan Felixstowe’da 1900 işçi greve çıktı. Ücretlerine en az enflasyon oranında zam isteyen işçilere, patron yüzde 7 teklif verdi. Bunun üzerine UNITE sendikası üyesi işçiler grev kararı aldı. Grev, 8 gün sürecek. 

Ülkenin deniz taşımacılığının en az yüzde 48’ini gerçekleştiren Felixstowe limanı yöneticileri, önerdikleri yüzde 7 zam ve 500 sterlinlik tek seferlik ek ödemenin makul olduğunu iddia ederken sendika yöneticileri, enflasyonun yüzde 10,1 olduğunu ve son 3 yılda işçilerin hiç ücret zammı almadıklarını hatırlatarak, patronun teklifinin kabul edilemez olduğunu açıkladılar. Sendika, en az enflasyon oranında zam istiyor.

30 YIL SONRA GELEN GREV

Birçok iş kolunda olduğu gibi Felixstowe limanında da işçiler 30 yıl sonra ilk kez greve çıkıyor. Bu sabah liman önünde toplanan yüzlerce işçi, patronun tutumunun kabul edilemez olduğunu vurgulayıp, yaptıkları ağır işin karşılığını almak için mücadele edeceklerini duyurdular.

Toplam 2 bin 550 işçinin çalıştığı limanda, işçilerin büyük çoğunluğu iş bıraktı. UNITE tarafından yapılan açıklamada, sendikaya üye olan en az 1900 işçinin işbaşı yapmadığı ve üye olmayan işçilerin de greve destek verdiği belirtilerek, sadece birkaç işçinin liman kapısından içeri girdiği açıklandı.

Avrupa’dan gelen gıda ulaşımında hemen hemen tek liman olan Felixstowe’da faaliyet yapılamaması, ülkede gıda sıkıntısına neden olabilecek düzeyde. Bu yüzden etkili bir grevin uzun sürmeyeceği ve işverenin bir şekilde masaya oturması bekleniyor. Hükümetin de devreye gireceği tahmin ediliyor.