İngiltere'de vergi kaçırdığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan eski maliye bakanı ve Muhafazakâr Parti Teşkilat Başkanı Nadhim Zahawi görevden alındı. Geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'ın talimatıyla hakkında soruşturma açılan Zahawi, Muhafazakâr Parti'nin bir kısım gelirini bildirmemekle suçlanıyor.

'CİDDİ ŞEKİLDE İHLÂL OLDUĞU AÇIK'

Rishi Sunak, Zahawi'ye hitaben kaleme aldığı bir mektupta "Bağımsız denetçinin -bulgularını ikimizle de paylaştığı- soruşturmasının tamamlanmasının ardından, Bakanlık Yasası'nın ciddi bir şekilde ihlal edildiği açıktır" dedi.

Sunak mektubunu, "Sonuç olarak, Majestelerinin Hükümeti'ndeki görevinizden alındığınızı size bildiririm" diye sonlandırdı. Bağımsız danışman Laurie Magnus'un yürttüğü soruşturma sonucunda Zahawi'nin "Geçen temmuzda vergi işleriyle ilgili raporların "açıkça karalama" olduğunu söylediğinde 'yanıltıcı' bilgi verdiğini" rapor ederek görevden almaya giden yolu açmış oldu.

'ŞEFFAFLIK İLKESİYLE UYUŞMUYOR'

Geçen yıl temmuz ayındaki vergi bildiriminde usulsüzlükleri ortaya çıkan Zahawi'nin, kayıtları düzeltmemesine rağmen "yetkililerle anlaşmaya vardığını" öne sürmesi üzerine Magnus, Sunak'a yazdığı bir mektupta "Gerçek olmayan bir basın açıklamasının düzeltilmesindeki bu gecikmenin şeffaflık ilkesiyle uyuşmadığını düşünüyorum" dedi. Magnus, Zahawi'nin "Dürüst, açık ve örnek bir lider olma konusunda yetersiz kaldığını" belirtti.

Görevden alınan Zahawi ise İngiltere vergi makamlarına verdiği beyannamelerde "dikkatsiz" olduğunu kabul etti ancak "Daha az vergi ödemek için kasıtlı olarak hata yapmadığını" öne sürdü.

NADHİM ZAHAWİ KİMDİR?

1967'de Irak’ın başkenti Bağdat’ta Kürt bir ailede dünyaya gelen Nadhim Zahawi, dokuz yaşındayken ailesiyle birlikte İngiltere’ye göç etti. King’s College’da Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan Zahawi, 2010'dan bu yana milletvekilliği görevini yürütüyor.

Boris Johnson'ın başbakanlığı döneminde Eğitim Bakanı ve Aşı Dağıtımından Sorumlu Sağlık Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Nadhim Zahawi, Rishi Sunak'ın istifasının ardından Maliye Bakanı olarak Liz Truss'ın kabinesinde de görev almıştı. Rishi Sunak'ın Başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından mevcut görevine atanan Zahawi yeniden kabine üyesi olmuştu.