İngiltere'de Ulusal İstatistik Kurumu'nun açıkladığı mayıs ayı enflasyon oranı, yıllık olarak son 40 yılın en yüksek seviyesine işaret ediyor. Ülkede mayıs ayında fiyatı en çok artan ürünler ekmek, yulaf ezmesi ve et oldu.

Hammadde fiyatlarının rekor seviyede arttığı mayıs ayında, Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan tedarik sıkıntısı nedeniyle tahıl ürünleri ve gıda fiyatları da aşırı yükseliş gösterdi. 

STERLİN DEĞER KAYBETTİ

Yüzde 9,1'lik enflasyon, G7 içindeki en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olan İngiltere'deki hayat pahalılığının şiddetini ortaya koydu. Sterlin de dolar karşısında yüzde 0,6 ile en fazla değer kaybeden para birimi oldu ve 1,22 doların altına düştü.

1982'de YAŞANMIŞTI

Enflasyon oranı mayıs ayında ABD'de yüzde 8,6, Fransa'da yüzde 5,8, Almanya'da ise yüzde 8,7 olarak açıklandı. Dünyanın en gelişmiş ülkeler grubu G7 üyelerinden Kanada ve Japonya'nın mayıs oranları henüz açıklanmadı, ancak İngiltere'nin açıkladığı orandan düşük olması bekleniyor. İngiltere yüzde 9,1'lik enflasyonu en son 1982 yılında görmüştü.