Bugün yapılan oylama sonucunda en az oyu alan Kemi Badenach elendi. Böylece liderlik yarışında aday sayısı üçe indi. Her oylamada en az oy alan aday elenecek. Bugünkü oylamaya katılan adaylar şu oyları aldı:

Rishi Sunak (eski Maliye Bakanı) 118

Penny Mordaunt (Ticaret Bakan Yardımcısı) 92

Liz Truss (Dışişleri Bakanı) 86

Kemi Badenach (eski Kadın ve Eşitlikler Bakan Yardımcısı) 59

Çarşamba günü parlamentoda yapılacak beşinci oylamanın ardından geriye kalan son iki adaydan biri parti lideri ve başbakan olacak. Son oylama için 160 bin Muhafazakar Parti üyesi oy kullanacak. Seçimin galibi 5 Eylül'de açıklanacak.

SUNAK ÖNDE BAŞLADI, ÖNDE GİDİYOR

Üçüncü oylamada Rishi SUnak 115 milletvekilinin desteğini alırken, en yakın rakibi Penny Mordaunt 82 vekil desteğine ulaşmıştı. Liz Truss'a 71 ve Kemi Badenach'a 58 milletvekili destek vermiş, Tom Tugendhat ise 31 oyla elenmişti.

İkinci oylamada Rishi Sunak 101 milletvekilinden destek alırken, sadece 27 milletvekilinin oy verdiği Suella Braverman yarıştan elenmişti. Penny Mordaunt 83, Liz Truss 64, Tom Tugendhat 32, Kami Badenoch 49 milletvekilinden destek almıştı.

Birinci oylamada Rishi Sunak 88, Penny Mordaunt 67, Liz Truss 50, Kemi Badenoch 40, Tom Tugendhat 37, Suella Braverman 32 oy almış, 30'dan az oy alan Maliye Bakanı Nadhim Zahawi ve eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt elenmişti.

Önceki oylamalarda elenen adaylardan Jeremy Hunt, Rishi Sunak destekliyor. Suella Braverman'ın desteklediği isimse Liz Truss. Başbakan Yardımcısı Dominic Raab ve Ulaştırma Bakanı Grant Shapps da Sunak'a destek veriyor.

Başbakan Boris Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıkladı. 7 Temmuz'da istifasını açıklayan ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini duyuran Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.