Birleşik Krallık-Türkiye Yeşil Finansman Konferansı’nda (UK-Türkiye Green Finance Conference) Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı ile ilgili bir anlaşma imzalandı. Birleşik Krallık'ın İstanbul Başkonsolosluğu'ndan verilen bilgiye göre, Türkiye’nin büyük ölçekli iklim dostu projelerini finanse etmesine ve COP26 taahhütlerini yerine getirmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı.

Birleşik Krallık Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan ile Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati tarafından bugün açıklanan anlaşma, "UKEF’in bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek değerli sürdürülebilir altyapı finasmanı anlaşması" özelliği taşıyor. 2,1 milyar Avro tutarındaki bu yeşil finansman, UKEF tarafından Alıcı Kredisi Programı aracılığıyla garanti ediliyor. İşlemi gerçekleştiren bankaların yapılandırma ve koordinasyonu ise Credit Suisse ve Standard Chartered Bank tarafından üstleniliyor.

ANKARA VE İZMİR BİRLEŞECEK

Yapılacak olan 503 km uzunluğundaki bu yeni elektrikli demiryolu hattı, Ankara ile İzmir'i birleştirecek. Havayolu ve karayolu ulaşımına hızlı ve temiz bir alterntaif sunacak projenin Türkiye’nin COP26’da verdiği iklim değişikliği taahhütlerini yerine getirmesine yardımcı olması öngörülüyor. Uluslararası Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan, "Birleşik Krallık demiryolu sanayii için de çok gurur verici bir an" açıklaması yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nebati de, "Birleşik Krallık Hükümeti ile işbirliğimizden ve güçlü ve köklü ilişkilerimizden çok memnunuz ve bu ortaklığımızı daha da ilerletmeyi umuyoruz" diye konuştu.

TEDARİK İÇİN BİRLEŞİK KRALLIK ŞARTI

Anlaşma Birleşik Krallık firmaları için Türkiye'ye yönelik yeni ihracat olanakları anlamına geliyor. Birleşik Krallık firmalarının özellikle sigorta ve navlun hizmetlerinin yanı sıra, Britanya yapımı demiryolu hatlarını, makaslarını, makas motorlarını, kilitlerini, sinyal ekipman ve materyallerini, telekomünikasyon ve elektrik sistemlerini Türkiye'ye satması bekleniyor. 

UKEF NEDİR?

UKEF, Birleşik Krallık’ın stratejisinin ve operasyonlarının ayrılmaz bir parçası olarak Uluslararası Ticaret Bakanlığı ile birlikte çalışan ihracat kredisi kuruluşu ve hükümet birimi. 1919 yılında kurulan UKEF, Birleşik Krallık ihracatının gerçekleşmesi için, özel finansman olanaklarının yeterli olmaması durumunda projelere finansman desteği veriyor. UKEF, ihracatçıların yeni ihracat sözleşmeleri kazanması, yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bunların karşılığında ödemelerini almasına yardımcı olmak amacıyla finansman ve sigorta sağlıyor.