Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, sendikal hakları için ve işten çıkarılmalara karşı grevlerini sürdüren Indomie Adkoturk fabrikası işçilerine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Gülüm’ün konuyla ilgili açıklaması ve soru önergesi şe şekilde;
Türkiye’de işverenler işçilerin hak edişlerini gasp etmeye baskı ve tehdit ile işçilerin örgütlenmesini engellemeye ve sendikalaşan işçileri işten çıkarmaya devam etmektedir. Buna karşılık işverenler tarafından uygulanan tehdit, baskı, emek sömürüsü ve işten çıkarmalara karşı işçilerin pek çok ilde mücadeleleri devam etmektedir. İşçi ve emekçilerin haklarını korumakla yükümlü olan İktidar ise sermayedarlardan yana politikalar izlemekte ve işçilerin haklı mücadelelerini engelleyemeye çalışmaktadır.

Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde faaliyet gösteren Indomie Adkoturk fabrikası işçileri işten çıkarmalara karşı ve örgütlenme hakları için aylar süren mücadelenin ardından 23 Ağustos 2021 tarihinden itibaren greve gitme kararı almıştır.
İşçilerin örgütlenmeye başladığı Tekgıda-İş Sendikası 4 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından Şubat 2021’de toplu iş sözleşme yetkisini kazanmış buna rağmen işveren, işçilerin sendika hakkını tanımayarak toplu sözleşme sürecinin hiçbir aşamasına uymamıştır. Üstelik işçilerin anayasal hakları olan grev haklarını kırmaya ve engellemeye çalışmıştır. 
Indomie Adkoturk fabrikası işçileri saldırı ve tehditlere rağmen 44 gündür direnişlerini sürdürmekte ve seslerini duyurmaya çalışmaktadır.

Bu bağlamda;

1.  Anayasal olarak yetki almış Tekgıda-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesini kabul etmeyen, sendikalaşmayı engelleyen ve işçilerin grevini kırmaya çalışan işveren ve işyeri hakkında Bakanlığınızın herhangi bir yaptırımı olacak mıdır?
2.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak sendikal hakları gasp edilen Indomie Adkoturk fabrikası işçileri ile taleplerinin yerine getirilmesi için görüşecek misiniz?
3.  Indomie Adkoturk fabrikası işçilerinin sendikal haklarını engelleyerek suç işleyen işveren hakkında TCK’nın 118. Maddesi uyarınca açılmış herhangi soruşturma mevcut mudur?
4.  Hâlihazırda hangi illerde kaç tane işçi direnişi mevcuttur? Bu işçilerin haklarını elde edebilmesi ve emeklerinin karşılığını alabilmesi için yasa ile tanımlanan görevinizi yerine getirmeyi düşünüyor musunuz? 
5.  Türkiye’nin pek çok ilinde işverenler tarafından hak gasplarına uğrayan, alacakları ödenmeyen ve işten çıkarılan işçilerin haklarının korunması için tedbir alacak mısınız?
6.  Ülke genelinde işçilerin sendikal örgütlenmeleri başta olmak üzere temel haklarına yönelik ihlallere ilişkin Bakanlık olarak yapmış olduğunuz bir çalışma mevcut mudur?