İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, sanatçı Ahmet Gültekin’in “Hafıza Odası” adlı sergisine katılmak için Diyarbakır'a geldi. Sergi öncesi iş insanlarıyla bir araya gelen İmamoğlu, Sur ilçesinde bulunan Demir Otel’de açıklamalarda bulundu. 

‘HUKUK VE BARIŞA İHTİYAÇ VAR’

Elazığ'da dün bir dizi ziyaretlerde bulunduğunu söyleyen İmamoğlu, bu ziyaretlerinde Elazığ Valisi ve Belediye Başkanı ile de görüşme talebinde bunduğunu fakat görüşme talebine dönüş yapılmadığını belirtti. Diyarbakır'a sanat etkinliğine katılım amacıyla geldiğini dile getiren İmamoğlu, "Sanat çalışmalarına özellikle son yıllarda olumsuzlukla anılan Diyarbakır'a umarım farklı bir sayfa açar.  Ülkede hukuka, barışa ihtiyaç var. Kadim kültür kenti olan Diyarbakır'ın bu anlamda derinden gelen hafızalarıyla anılması bu sanat deneyimi açısından da kıymetli bir mesaj olacağını düşünüyorum" dedi. 

‘İŞSİZLİK ÖLÇÜLMEZ BOYUTTA’

İmamoğlu, ekonominin Türkiye’nin birinci gündemi olduğunu dile getirdi. Ticaret, sanayi durumunun vahim olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Son günlerde gündeme oturan Merkez Bankası’nın süreç gereği kararları ve tabi ki aynı zamanda istihdam ile ilgili problemler, işsizliğin artık ölçülemez boyuta varmış durumda. Ekonomi ülkemizin birinci gündemi olmuştur. Ülkemizin büyük bir kısmı bana göre dörtte üçü bugün ülkemizdeki birçok husustan mutsuzdur. Bununla birlikte uygulanan politikalara karşıdır. İlla siyasi bir tercih üzerinden karşıtlığı ya da mevcut siyasi ortamı ölçmeye gerek yoktur. Bugün yapılan anketlerde ekonomi kavramlarını alt alta sıraladığımızda ülkemizde insanların dörtte üçü, yüzde 75i’i veya fazlası ekonomi ile gidişattan mutlu değil. Bunun yanına eğitimde eklersek aynı duyguları eğitimle ilgilide yapılan kamuoyu araştırmalarında görebilirsiniz. Ya da sosyal yaşamla ilgili diğer hususlar birçok konuda toplumun mutsuzluğu, toplumun bugünkü yönetim biçimiyle ilgili ortaya koyduğu duygular bugün ülkeyi yöneten iradenin karşısında” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’Yİ HAK EDİLEN DURUMA GETİRMELİYİZ’

Muhalefet siyasi parti olarak ve bütün muhalefetin birleşenleri olarak ders çıkarmak gerektiğini dile getiren İmamoğlu, “Bu manada nasıl bir yönetim hazırlığı yapmalıyız hususunda da görüş alış verişinde bulunmak, sürece hep birlikte tasarlamak ve siyaset üstü düşünerek bu dibe vurmuş kavramları Türkiye’nin ve bütün milletinin hak ettiği durumu getirmeliyiz. Yaptığımız bu gezi hem bizim açımızdan hem de partimiz açısından kıymetli olacaktır. Bugün para politikası Türkiye’nin gerçekten tabiri caizse sinirlerini bozmakta. Biliyoruz ve yaşıyoruz bende iç dünyasından gelen insan olarak Türkiye’nin ekonomisinde kur önemli bir kavramdır. Çünkü dışa bağlı bir sisteme sahibiyiz. Yarın öbür gün baktığımızda ekonomimizin büyük bir bölümü ithalat talepleriyle beraber konuşan yüzü de müracaatta bulunması yada yurt içi tüketim olarak vatandaşlarımıza servis edilmektedirler” diye konuştu.

‘MERKEZ BANKASI ŞEFFAF DEĞİL’

Böylesi bir ekonomi sürecinde kur politikaları veya merkez bankasının faiz uygulamaları ülke için çok çok kıymetli olduğunu dile getiren İmamoğlu, “Düşünün ki görülmüş bir şey değil. Ana muhalefet partisinin CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu merkez bankasını ziyaret etmek zorunda kalmıştır. Çünkü bu Türkiye’yi çok zarara uğratmaktadır. İlk defa Türkiye ilk 20 ekonominin dışında kaldığı bir süreci yaşamaktadır. Baktığınız da neden böyle bir süreç var. Ne yazık ki politikalara uyulmamakta ve iletişim noktasında her konuda olduğu gibi merkez bankası bu anlamda şeffaf olmamaktadır. Günün sonunda bu konu her iş insanını, her kurumu derinden etkilemektedir” sözlerine yer verdi.

Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı devam etti.