HABER: FATOŞ ERDOĞAN

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin oy farkla kazandığı 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin iptal edilmesi üzerine yaptığı basın açıklamasında YSK Başkanı’na ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşması bugün Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapis cezası ve siyasi yasak istemiyle yargılandığı davanın  duruşması Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

CHP Milletvekilleri, CHP  PM ve MYK üyelerinin yanı sıra, CHP  Belediye Başkanları, İl ilçe yöneticileri, İYİ Parti yöneticileri,  TBB Genel Başkanı Erinç Sağkan  ve çok sayıda avukat katıldı.

Duruşma reddi hakim talebinin red edilmesiyle başladı. Ekrem İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat usule ilişkin talepte bulundu red edildi.  Av. Kemal Polat, 7 ayrı üniversiteden 3 hocanın verdiği mütalaalarının incelenmesi ve dinlenmesi için talepte bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tanık olarak dinlenmesini talep etti.  (Bunlara ilişkin karar vermedi )

Av. Kemal Polat hazırda bulunan tanıkların dinlenmesi talebinde bulundu. Hakim bunu kabul etti ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun basın danışmanı Murat Ongun dinlenmeye başlandı.

Murat Ongun beyanında şunları söyledi: 

"Gazeteciler, Soylu’nun İmamoğlu’na ‘ahmak’ dediğinden bahisle görüşmek istedi. Ben de başkana ilettim ve gazetecileri davet ettim. Gazeteciler bu beyanı sordu, başkan da buna binaen cevap verdi. Açıklamanın ardından toplantılara devam ettik.  Ben Ekrem İmamoğlu’na acaba sayın bakana çok mu ağır konuştunuz dedim. O da  "Az bile dedim" dedi.

Duruşma tanıkların dinlenmesi ile devam ediyor. İmamoğlu'nun Kampanya direktörü siyasi danışmanı Necati Özkan dinleniyor.  Özkan "Bu cevap Süleyman Soylu’ya verildi, basın öyle anladı, biz öyle anladık bu dava nasıl oldu anlamadık" dedi. Salonda gülüşmeler yaşandı.

Davada daha sonra yaşanan gelişmeler şöyle:

12.20: İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, tanık beyanlarına ilişkin yazılı beyanda bulunmak için süre istedi. Öte yandan Polat, dosyaya sundukları CD'nin çözümlenerek dosyaya eklenmesini talep etti.

12.25: İmamoğlu'nun avukatları, üç hukuk profesöründen mütalaa almış ve mahkemeye sunmuştu. Hakim, bu celsede söz konusu mütalaaları okudu.

12.30: Kemal polat, sundukları rapordaki uzman tanıklarının da dinlenmesini talep etti.

12.35: Mahkeme salonunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun davayla ilişkin konuşmasının yer aldığı bir video izletildi.

12.40: Avukat Kemal Polat videonun ardından, " Tam da bu nedenle dinlenmesini isityorum. Burada manipülasyon içermektedir. Biz kendisi hakkında dava açmadık. Müvekkilimiz kamu görevlisidir. Kamu görevlisine ahmak diyen şahsa karşı bu bir hakaret ise savcılık resen harekete geçmelidir"dedi.

12.45: Avukat Gökhan Günaydın: "Süleyman Soylu burada dinlenmelidir.  Ayraca uzman tanık dinlenme talebimizin kabulünü istiyoruz."

12.55: Mahkeme başkanı, tanık dinleme taleplerini raporların ayrıntılı ve anlaşılabilir olması ve bu raporları düzenleyen kişilerin tekarar dinlenmesi gerek görülmediği belirtilerek talepleri reddetti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun dinlenmesinin davaya yarar sağlamayacağı belirterek talebin reddine karar verdi. Ayrıca sanık avukatlarının yazılı beyanda bulunmak için süre istemeleri davayı uzatmak için olduğu belirterek reddetti.

12.59:  Cumhuriyet Savcısı söz alarak, geçen celse sanık İmamoğlu’nun “kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme şekilde hakaret” suçundan 4 yıl 1 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ettiği mütalaayı tekrar etti ve siyasi yasak istedi.

13.10: Hakim avukatların mütalaa ve esasa ilişkin süre talebini red etti Hakim Esas hakkında beyanda bulunulmasına karar verdi bugün saat 16'ya kadar süre verdi.

İYİ PARTİLİ BAHADIR ERDEM'DEN DAVAYA İLİŞKİN YORUM: TAM BİR SAÇMALIK

Erdem adliye önünde basın mensuplarına yaptğı açıklamada şunları söyledi:

"AK Parti iktidarının Türkiye'yi yargısını getirdiği hal bu. Bir hukukçu olarak söyleyeyim. Herhalde Türk yargısı bu kadar saçma bir iddia, bu kadar saçma bir yargılama ve bu kadar saçma bir davayı zor görür. Bu tamamıyla AKP'nin seçimlerde kazanamadığı, kazanamadığı için hırsıyla iptal ettiriliyor. Ondan sonra da 800 bin oy farkla 16 milyon İstanbulludan tokat yiyerek Sayın İmamoğlu'nun kazandığı belediye başkanlığını vatandaşın, milletin reyiyle kazanamayıp böyle hukuk yargı müessesesini kullanarak elde etmek için yaptığı bir girişim.

İYİ Parti olarak bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Şu anda ara karar verildi ve saat 4'te mahkemenin hüküm vermesini bekliyoruz. Şu kadarını söyleyeyim ki hiçbir surette vatandaşın oyunu vatandaşın iradesini İYİ Parti olarak ne AKP'ye ne de hiç kimseye yedirmeyiz. Ve seçilmiş İstanbul Belediye Başkanı Sayın İmamoğlu'nun tam olarak arkasında duruyoruz,

Burada bir oldu bitti mi olmaya çalışıyor? Türkiye'nin yedi ayrı hukuk fakültesinden, yedi ayrı ceza hukuku öğretim üyesinin ve üç tanesi de Türk Ceza Kanunu'nun hazırlanma komisyonunda olan işte Adem Sözer, İzzet Özgenç gibi hocalar da dahil olmak üzere verilmiş mütalaalar var bugün sadece bir mütalaa, üç kişilik mütalaa verildi. Bu mütalaların sahiplerinin, yani bu hukuki görüşü veren hocaların gelip dinlenmesini, uzman görüşü olarak dinlenmesini istedi sanık avukatları ve mahkeme reddetti.

Tamamıyla söylenen söz İçişleri Bakanı'nın Sayın İmamoğlu'na söylediği ahmak sözü üzerine yine kendisine karşı söylenen bir söz oldu ve bu ayan beyan olduğu halde ve de konunun muhatabı da aslında tamamıyla Sayın Soylu olduğu halde onun da tanık olarak dinlenmesi reddedildi.

En son görüşümüzü son mütalaamızı vermek, son savunmamızı istemek istiyoruz. Bunun için Yargıtay kararlarına göre bize makul bir süre verin dedi sanık avukatları. O da reddedildi ve şu anda saat 4'e kadar işte arada iki buçuk saat bir süre var, gidin hazırlayın savunmanızı dediler. Biz de hep beraber onu bekliyoruz. Artık bunun nasıl bir yargılama olduğunu tamamıyla kamuoyunun takdirine bırakıyorum."

İMAMOĞLU HERKESİ SARAÇHANE'YE ÇAĞIRDI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, savcının hakkında siyasi yasak ve hapis talep ettiği davaya ilişkin olarak, "Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum" paylaşımını yaptı. 

İmamoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum." ifadesini kullandı. 

ALİ BABACAN: ADİL BİR KARAR BEKLİYORUZ

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı, Twitter hesabından bir paylaşım yaptı. Babacan, "Siyasi yargı kararlarıyla milli iradenin engellenemeyeceğini en iyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilmesi gerekir. İBB Başkanı Sayın İmamoğlu ile ilgili yargıdan adil bir karar bekliyoruz." notunu düştü.

15.49: CHP'li ve İYİ Partili yetkililer duruşmadaki yerlerini aldı, duruşmanın başlaması bekleniyor. TBB Başkanı Erinç Sağkan, Muharrem Erkek, Engin Altay, Seyit Torun ve CHP Gençlik Koları Başkanı Gençosman Killik (avukat cübbesiyle)  bekleyişlerini sürdürüyor.

16.08: Ekrem İmamoğlu'nun avukatları da duruşma salonundaki yerlerini aldı. Av. Kemal Polat ve Av. Gökhan Günaydın duruşmaya dair son hazırlıklarını yapıyor.

16.04: Duruşma başladı ve Ekrem İmamoğlu’nun avukatları esase ilişkin savunmalarına devam etti.. Av. Kemal Polat "daha önceki beyanlarım geçerli" dedi ve ekledi "Abdülkadir Selvi'nin 8 Nisan tarihli yazısının bitiş halini hatırlattı "Şu aşamaya kadar vermiş olduğumuz tüm yazılı beyanlarımızı tekrar ediyoruz. Seçimi iptal edenlerin kim olduğuna ilişkin iki husus sunuyorum. Biri Abdulkadir Selvi'nin yazısıdır. Diğeri ise Süleyman Soylu'nun, 'Seçimler iptal edilsin' başlıklı haber metnidir. Ben daha fazla konuşmayacağım, umarım beni mahcup edersiniz." Bundan sonraki beyanların SEGBİS ile kaydedilmesini istedi.

16.22: Av. Polat'ın talebini kabul eden Hakim SEGBİS bağlantısı için teknik personel çağırdı.  SEGBİS bağlantısı yapılırsa Sırasıyla Av.Gökhan Günaydın, Av.Sercan Polat, Av.Turan Taşkın Özer esasa ilişkin beyanda bulunacak.

16.28: SEGBİS bağlantısı sağlandı. Bundan sonraki beyanlar SEGBİS bağlantısı ile kayıt altına alınacak. Ekrem İmamoğlu’nun avukatlarından Av. Sercan Polat esasa ilişkin savunmasına başladı: "Süleyman Soylu’nun bunun kendisine yönelik olduğu beyanında mevcuttur. Delillere bakıldığında bir yanda Ekrem imamoğlu bir yanda Süleyman Soylu’nun olduğu kesindir YSK üyelerine hakaret söz konusu değildir. Savcı esas hakkında mütalaasında hangi delili esas aldığını açıklamamıştır."

16.37: Av. Turan Taşkın Özer beyanda bulunuyor: Uzman tanık dinlenilmesinin reddedilmesi Ekrem İmamoğlu’nun savunma hakkının engellenmesidir. Hakime dönerek daha önceki celsede bunun bozma gerekçesi olduğunu siz söylediniz, dedi. Uzman tanık dinlenilmesi mahkemeyi uzatmaya yönelik değerlendirilip reddedildi. Biz bunu isteseydik savunma yapmazdık, dedi.

16.45: Av. Gökhan Günaydın beyanda bulunuyor: Ahmak davasının 9'uncu celsesinde savunma hakkının ihlalleri ile mahkeme devam ediyor. Savunma hakkının ihlallerine ilişkin örnekler veriyor. Kolluk kuvvetlerinin mahkemeye girişleri engellemesi, ulaşım zorluğu, küçük salonda ısrar edilmesi, basının salonda yerlerde oturtulması, insanların tıkış tıkış salonda bekletilmes, delillerin ve tanık dinlenmesinin red edilmesi örnekleriyle devam ediyor.

17:04 Avukat Gökhan Günaydın: ’Ahmak' kelimesini ilk kullanan Soylu hakkında soruşturma açılmış mıdır? Ekrem İmamoğlu kendine hakaret eden Süleyman Soylu’ya cevap vermiştir. YSK üyelerine hakaret söz konusu değildir. Hiçbir YSK üyesi kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle şikayetçi olmamamıştır.

17:27  Ekrem İmamoğlu’nun avukatlarından Av.Kemal Polat söz aldı. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması bize hiç sorulmadı dedi. "Savunmama bu şartlarda devam etmeyeceğim bunun bir tepki olduğu kayıtlara geçsin" Av.Gökhan Günaydın "Gerçek yürüyor onu kimse durduramaz" dedi son söz olarak.

17:51 Hakim Ekrem İmamoğlu’nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, resmi sosyal medya hesabı Twitter'dan, İmamoğlu'a desteklerini ileterek, Belediye'nin bulunduğu Saraçhane'ye gittiklerini açıkladı.

Kaftancıoğlu, "Saraçhaneye geçiyoruz. Zorbalık kararlılık, inanç ve cesareti artırır sadece! Sandıkta yenemediğiniz Ekrem İmamoğlu zorbalıklarınızla alt edemeyeceksiniz!" ifadelerini kullandı.

Abdullah Gül'den İmamoğlu kararına tepki: Bugünkü mahkeme kararı sadece İmamoğlu'na değil, Türkiye’ye karşı yapılan büyük bir haksızlıktır.

Hüseyin Çelikten İmamoğlu kararına tepki: Sn.Ekrem İmamoğlu’na verilen ceza, Ak Parti iktidarına yapılmış en büyük kötülüktür. 1998’de İBB Başkanı iken Sn. Erdoğan’a verilen ceza ile bunun ne farkı var? Askerin ve yargının siyaseti şekillendirme çabası her zaman ters tepmiştir. Bu karar, sadece muhalefeti konsolide eder.