26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, kaleme aldığı, "Güç Odaklarının Mücadelesi" serisinin üçüncü kitabının tanıtımına ilişkin 4 Ocak 2021 tarihinde Cumhuriyet gazetesi muhabiriyle yaptığı röportajda kullandığı sözler nedeniyle "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan yargılandığı davaya İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 

Esasa ilişkin savunma yapan Başbuğ, başkaca yerlerde birlik ve beraberliğe vurgu yaptığı konuşmalara vurgu yaptığını belirterek, şunları söyledi: 

"YAPABİLECEĞİMİZ EN GÜZEL ŞEY CUMHURİYET'İN KURUCU DEĞERLERİNE VE BİRBİRİMİZE SARILMAK"

 İddia makamı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekle' suçlanıyorum. 24 Şubat 2022 günü yapılan duruşmada kendimi size tanıtmaya çalışmıştım. O gün demiştim ki, bugün burada yargılanan kişi, düşünceleri ve değerlendirmeleri kamuoyu tarafından en çok bilinen ve anlaşılan kişilerden birisidir.  Hep birlikte yaşadığımız bu coğrafyada, bu anavatanda, yurdumuzda 100 yıl sonra da yapabileceğimiz en güzel şeyin Cumhuriyet'in kurucu değerlerine ve birbirimize sıkıca sarılmak olduğunu unutmayalım.

BİRLİK E BÜTÜNLÜĞÜ HER ŞEYDEN ÖNCE TUTAN BİR KİŞİNİN BU SUÇTAN YARGILANMASINI TARİH AFFETMEYECEK"

6 Şubat 2023 günü, ülkemiz çok büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Yaşadığımız bu deprem on binlerce insanımızın hayatına mal oldu. Bu felaketin doğurduğu sorunların giderilmesinin tek yolunun birbirimize sarılmak ve kenetlenmek olduğuna bir defa daha şahit olduk. Görevi başında iken ve emekli olduktan sonra da milletin birlik ve bütünlüğünü her şeyden önce tutan bir kişinin ki bu düşüncelerini kamuoyu ile her zaman paylaşan ve savunan bir kişinin halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekle suçlayanları, öncelikle bu milletin ve daha sonra da tarihin affetmeyeceğini söylemek isterim. Anayasa'nın 9. maddesine göre, yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır."

Avukatları ise sözlerin o dönem için söylendiğini ve suçun oluşmadığını belirterek, Başbuğ'un beraatını talep etti. Son sözü sorulan İlker Başbuğ sadece, "Beraatımı istiyorum" dedi. 

BERAATINA KARAR VERİLDİ

Hâkim, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle İlker Başbuğ'un beraatına karar verdi.