Koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan kentindeki ilk karantinanın üzerinden tam 1 yıl geçti. Çin genelinde son 24 saatte sadece 107 yeni vaka görüldü, yaşamını yitiren olmadı. Diğer Uzak Asya ülkeleri ise o kadar şanslı değil.

Kovid-19'un ilk olarak ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kenti bir yıl sonra oldukça sakin. Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan (NCH) yapılan açıklamaya göre, Çin’de son 24 saatte 17’si yurt dışı kaynaklı 107 yeni vaka tespit edildi. Çin içindeki vakaların 56’sı Heylongciang, 15’i Hıbey, 13’ü Cilin, 3'ü Pekin ve 3'ü de Şanghay'da görüldü. Çin'de virüsün görüldüğü günden bugüne değin toplam 88 bin 911 vaka yaşanırken, toplam 4 bin 635 kişi hayatını kaybetti, 82 bin 526 kişi ise iyileşti.

VUHAN’DA YAŞAM NORMALE DÖNDÜ

Tam bir yıl önce karantinaya alınan Vuhan, Haziran ayına kadar ülkenin geri kalanından tecrit edildi ve sert önlemler uygulandı. Geçen bir yılın ardından Çin’in önlem alma ve salgını kontrol etmedeki başarısı dünyada da geniş bir kesim tarafından kabul ediliyor. BBC Türkçe’nin haberine göre, başlarda gereken önlemleri almayan Çinli yetkililer, sorunun ciddiyetini fark ettikten sonra oldukça katı bir karantina uyguladılar. 23 Ocak 2020 günü 11 milyon nüfuslu Vuhan tamamen sessizliğe gömüldü ve bir çok önlem alındı. Geçen bir yıl boyunca kaydedilen veriler kadar, Vuhan’da bugün yaşamın normale dönmesi de Çin’in başarısını kanıtlıyor. Geçtiğimiz hafta Vuhan’a giden BBC ekibi, insanların maske taktığını, ancak yaşamın normale döndüğünü gözlemledi.

ASYA ÜLKELERİNDE HALA ETKİLİ

Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, son 24 saatte 28’i yurt dışı irtibatlı 431 yeni vaka tespit edildiğini, toplam vaka sayısı 74 bin 692'ye çıktığını duyurdu. Son 24 saatte 9 kişi yaşamını yitirirken, virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 1337'ye ulaştı. Hindistan’da ise son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı 14 bin 323 düzeyinde. 152 kişinin daha ölmesiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 153 bin 184'e yükseldi. Salgın Filipinler, Bangladeş, Singapur gibi ülkelerde de etkisini sürdürüyor.