RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı programın bant yayınında SADAT reklamının yer alması nedeniyle TV100 kanalını, üst kurula şikâyet etti.

Taşcı, dilekçesini paylaştığı sosyal medya mesajında; “CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yayındayken reklam görüntüsü adı altında ‘planlanmış’ tehdit içerikli görselle paramiliter yapının reklamını yapan TV100 kanalının yayının incelenmesi için RTÜK’e dilekçe verdim. RTÜK bunu görmezden gelemez, yok sayamaz” açıklamasını yaptı.

Taşcı’nın şikayet dilekçesi şöyle:

"TV 100’ logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 14.01.2023 tarihinde yayınlanan, sunuculuğunu Uğur Dündar'ın yaptığı ve CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuk olarak katıldığı ‘Uğur Dündar'la Haftanın Panoraması’ isimli programın yayını sırasında alt bant olarak bir reklam yayınlanmıştır.

Söz konusu reklamda ‘Türk Savunma Sanayi Hizmet Sektörünün Yüzakı’, Stratejik Danışmanlık Eğitim ve Lojistik Hizmetleri’ ibareleri ile ‘SADAT’ adlı şaibeli kuruluşun logosu ve yüzleri maskeli ağır silahlı birtakım kişilerin operasyon yaptıkları izlenimi veren görselleri yer almıştır.

Paramiliter bir yapılanma ile ortaya çıkan söz konusu kuruluşun ‘Türk savunma Sanayi’nin neresinde yer aldığı anlaşılmazken ve Ana Muhalefet Partisi lideri Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu yapılanma ile ilgili kamuoyunu aydınlatmak adına SADAT'ın önüne giderek yaptığı ‘Türkiye asla paramiliter kuruluşlara, kurumlara teslim edilmeyecektir. Seçim güvenliği önemlidir. Şu anda önünde bulunduğumuz SADAT bir paramiliter kuruluştur. Ve düne kadar Erdoğan'ın danışmanlığını yapıyordu bunlar. Bu kuruluşun hedefleri arasında gayri nizami harp eğitimi var. Dikkatini çekmek isterim kamuoyunun, gayri nizami harp eğitimi var. Yani, sabotaj, baskın, pusu kurma, tahrip, suikast ve tedhiş. Arapça 'terör' 'tedhiş' olarak tanımlanıyor, Türkçesi de terör. Burası aynı zamanda terörist yetiştiren de bir kuruluş’ açıklaması hafızalardan silinmeden tam da kendisinin konuk olarak katıldığı program yayını sırasında söz konusu reklamın yayınlanması açıkça ‘tehdit’ unsuru taşımaktadır.

“PLANLI’ BİR GİRİŞİM OLDUĞUNU KENDİ SOSYAL MEDYA HESABINDAN YAPTIĞI PAYLAŞIMLA İTİRAF DA ETMİŞTİR”

Ayrıca SADAT Başkanı Melih Tanrıverdi, reklam görüntüsü adı altındaki tehdidin ‘planlı’ bir girişim olduğunu kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla itiraf da etmiştir.

Gönüllü olarak adlandırdıkları kişilere verdikleri silahlı eğitimlerin kime karşı kullanıldığı ve/veya kullanılacağını açıklamayan bir yapının şiddet içerikli görsellerinin yer aldığı reklamın yayınlanması; 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesi birinci Fıkrası; (s) bendinde yer alan ‘Şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz’ (b) bendinde yer alan ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’ hükümlerine açıkça aykırılık oluşturmaktadır. Söz konusu programla ilgili olarak yukarıda belirttiğim Kanun maddeleri uyarınca derhal değerlendirme raporu düzenlenerek ilk Üst Kurul toplantı gündemine alınması hususunda gereğini arz ederim.”