Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’da yer alan 9 köyü daha kontrol altına aldığını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulusa sesleniş konuşmasında ülkenin silahlı kuvvetlerinin Dağlık Karabağ’daki temas hattında yer alan 9 köyü daha kontrol altına aldıklarını ifade etti. Aliyev, “Ordu, Cebrail şehrinin kontrolünü, ayrıca Cebrail bölgesindeki Karhulu, Şükürbeyli, Yukarı Maryan, Çeleken, Taşkesen, Horovlu, Diçal, Mahmudlu ve Caferabad köylerinin kontrolünü ele geçirdi” diye konuştu.

"ÇEKİLME TAKVİMİ SUNULURSA, ATEŞKESE DÖNECEĞİZ"

Ermenistan’ın ordusunun Dağlık Karabağ’dan çekilmesine ilişkin takvim sunması halinde Azerbaycan’ın ateşkese yeniden döneceğini belirten Aliyev, şu ifadeleri kullandı: "İhtilafı barışçıl bir şekilde çözmek istedik, dayandık. Bize ait olanı almak istedik, başka bir şeye ihtiyacımız yok. Otuz yıldır dünya toplumunun sorunu çözeceği, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kendi kararlarını uygulamak için çabalayacağı ümidiyle yaşadık." Bakü’nün ihtilafın aşamalar halinde çözülmesine de hazır olduğuna dikkat çeken Aliyev, şöyle devam etti: "Önce beş bölgenin, ardından iki bölgenin iadesi ve sonrasında statünün görüşülmesi. Biz bunu istedik, buna hakkımız vardı. Ne gördük? İrademizi kırma isteği gördük, bizi yeni savaşlarla tehdit etmeye başladılar. Temmuz'da saldırıyı, askerlerimizin ölümünü gördük. Ağustos'ta ise sabotaj grubu gönderildi. Müzakere sürecine bağlılık olan şey bu mu?"

"PAŞİNYAN HER GÜN DÜNYA LİDERLERİNİ ARIYOR"

"Paşinyan her gün dünya liderlerini arıyor ama ben kimseyi aramadım" diyen Azerbaycan lideri, Bakü’nün ihtilafın aşamalar halinde çözülmesine de hazır olduğuna dikkat çekerek, “Önce beş bölgenin, ardından iki bölgenin iadesi ve sonrasında statünün görüşülmesi. Biz bunu istedik, buna hakkımız vardı. Ne gördük? İrademizi kırma isteği gördük, bizi yeni savaşlarla tehdit etmeye başladılar. Temmuzda saldırıyı, askerlerimizin ölümünü gördük. Ağustosta ise sabotaj grubu gönderildi. Müzakere sürecine bağlılık olan şey bu mu?” ifadelerini kullandı.

"DAĞLIK KARABAĞ'DAKİ MEVCUT DURUMUN SUÇLUSU BİRKAÇ ÜLKE"

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’ndan, dünya toplumundan Erivan’ı etkilemelerini, yaptırım uygulamalarını birçok kez talep ettiklerini vurgulayan Aliyev, şunları söyledi: “Benim, Azerbaycan halkının durumu kabulleneceğini düşünerek söylediklerime kulak vermediler. Şuşa'da ‘yemin töreni’ ile Azerbaycan halkına hakaret edildi. Bakalım şimdi yemin törenini nerede yapacak. Bunu kabulleneceğimizi mi düşündünüz? Ermenilerin Lübnan'dan Karabağ'a yerleştirilmeleri ne anlama geliyordu? Anlaşmaların, Cenevre Sözleşmesi’nin ihlali. Tepki neredeydi? Minsk Grubu, Avrupa Birliği bununla ilgilenmediklerini açıkladı. Peki şimdi neden ilgileniyorlar? Şu anda hemen hemen her şeyle suçlanıyoruz. Karabağ bizim toprağımızdır. Oraya geri döneceğiz. Mevcut durumda ilk suçlu, Ermenistan yönetimi ve işgal ile statükoyu devam ettirmek isteyen bazı ülkelerdir.”