AKP ve MHP tarafından sıklıkla 18 Haziran 2023'te yapılacağı ifade edilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az süre kala siyasi partiler, çalışmalarını hızlandırdı. Ancak Kurban Bayramı dolayısıyla başlayacak hareketlilik, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve hac dönemi, sandık gününün öne çekilmesi ihtimalini gündeme getirdi. 

Tabii bu ihtimalin gündeme getirilmesinde, siyasi ve ekonomik nedenlerin de etkili olduğu biliniyor.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve son dönemde özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için sarf ettiği övgü dolu sözlerle öne çıkan Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas, iktidar çevrelerinde sandık günü olarak tek bir tarih konuşulduğunu söyledi. Bunun '14 Mayıs' olduğunu aktaran Barlas, şöyle devam etti:

"Yani 18 Haziran seçimleri 35 gün kadar geri çekilecek. Bu da elbette bir erken seçim sayılmaz. Nedenine gelince... Bildiğiniz gibi okullar 16 Haziran'da yaz tatiline giriyor. 28 Haziran'da ise Kurban Bayramı tatili başlıyor. Dolayısıyla 10 Haziran'da tüm Türkiye'de büyük bir nüfus hareketliliği yaşanacak.

Bu nedenle 18 Haziran milli iradenin sandığa yansıması için doğru bir seçim tarihi değil. Kimseyi sandığa götüremezsiniz. Bu iktidarın da muhalefetin de işine gelmez. Bu hesaba göre seçimlere 140 gün kaldı. 6'lı masanın adayı hâlâ belli değil. Muhalefetin gündeminde aday krizi, iktidarın gündeminde ise 1 trilyon dolarlık doğalgaz rezervi var. Adaylığını açıklayamayan Kılıçdaroğlu, 'Erdoğan aday olmayabilir' demiş. Gazetecilik hayatımda daha tuhaf bir seçim dönemi yaşamadım."

'14 MAYIS' TARİHİ NE ANLAMA GELİYOR?

AKP'nin kuruluşundan bu yana mirasına sahip çıkma iddiasını sürdürdüğü Demokrat Parti, 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletin' sloganıyla girdiği seçimde oyların yüzde 52,7'sini alarak iktidara gelmişti. 

Bahsi geçen tarihin gündeme gelmesi, akıllara iktidar partisinin 23 yıl sonra aynı gün, benzer mesajlar ve sloganlarla seçime girme hedefinde olabileceği düşüncesini getirdi.