İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Yemen ve Dünya İslam Birliği, fanatik Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarına tepki gösterdi.

İİT Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, fanatik yerleşimcilerin, İsrail güçlerinin koruması altında Aksa'ya baskın düzenlemesi ve Filistinlilere saldırılarının şiddetle kınandığı kaydedildi.

Bölgede gerginliğin tehlikeli şekilde tırmandırılması, kutsal mekanların saygınlığına, ibadet özgürlüğüne yönelik bir saldırı; uluslararası hukukun, Cenevre Sözleşmeleri ile ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının açık bir ihlali olarak değerlendirildi.

Mescid-i Aksa'nın tamamının, Müslümanlara ait bir ibadet yeri olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası toplum, "kutsal mekanların hürmetine yönelik tekrarlayan saldırı ve ihlalleri durdurulması, Aksa'nın yasal ve tarihi statükosunun korunması için İsrail'e baskı yapılması konusundaki sorumluluklarını üstlenmeye" çağrıldı.

- Yemen

Yemen de Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya yönelik baskınını kınadı.

Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin yazılı açıklaması, ülkenin resmi ajansı SABA'da yayımlandı.

Bakanlık açıklamasında, kutsal mekanlar ile Müslümanlar nezdinde kutsal ramazan ayına yönelik bu tür ihlallerin yansımaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Tüm dünyadaki Müslümanların hassasiyetlerini sürekli şekilde provoke eden bu eylemlerin engellenmesi konusunda uluslararası toplumun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği kaydedildi.

Yemen açıklamasında, ayrıca Arap Barış Girişimi ve uluslararası meşru kararlara göre, Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkı yeniden vurgulandı.

- Dünya İslam Birliği

Dünya İslam Birliği ise yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin Aksa'ya gerçekleştirdiği saldırıları, "anlamsız ve beyhude" olarak niteleyerek, kınadı.

Müslümanların kutsal değerlerine zarar veren; ilgili uluslararası kanun ve normları ihlal eden bu tehlikeli tırmanışa tepki gösterildi.

Adil ve kapsamlı barışın sağlanması, işgal altındaki bölgelerdeki çözüm fırsatlarını baltalayan tüm uygulamaların durdurulmasına yönelik çalışmaların önemine değinilen açıklamada, Filistin halkının sorunlarının, uluslararası acil meselelerin başında yer aldığı ve bunun çözüme kavuşturulmasının gerekliliği vurgulandı.

- Yahudi yerleşimcilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya baskınları sürüyor

Fanatik Yahudi yerleşimciler, ramazan ayında da İsrail güçlerinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya provokatif baskınlar düzenlemiş ve kutsal mabette Talmudik ayinler gerçekleştirmişti.

İsraillilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik sürdürdüğü provokatif baskınlar, Filistin yönetimi ve uluslararası tepkilere yol açtı.