İHD Hapishane Komisyonu, kadın hasta tutukluların durumuna dikkati çekerek, derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için her hafta düzenledikleri “F oturumu” eylemlerinin 467’ncisini koronavirüs (kovid-19) nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi.

‘HAK İHLALLERİ ARTIYOR’

Haftanın açıklamasını yapan komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, militarizmin kendisini en bariz dayattığı mekanlardan birinin cezaevleri olduğunu ifade etti. Şahin, toplumsal cinsiyet ayrımcılığının ağır bir şekilde kendisini gösterdiğini, kadınlara ve LGBTİ+ lara yönelik hak ihlallerinin de artarak devam ettiğini vurguladı.

61 AĞIR HASTA KADIN TUTUKLU

Kadınların cezaevlerinde yaşadıkları sorunlara değinen Şahin, ”Derneğimizin tespitlerine göre Türkiye hapishanelerinde en az 61 ağır hasta kadın mahpus bulunmaktadır” dedi.
Bu hafta Marmara Bölgesi'nde bulunan 38 ağır hasta kadın tutuklunun 5’inin sağlık durumunu paylaşan Şahin, tutukluların sağlık sorunlarını şu şekidle sıraladı: “Fatma Tokmak, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulmaktadır. Kalp hastasıdır, iki kalp kapakçığı yerine yapay kapakçık takılmıştır. Mide ve tansiyon hastasıdır. Tüm vücudunu kaplayan varisleri vardır.  Süreyya Bulut, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Kafasında şarapnel parçası bulunmaktadır. Ameliyat edilmesi gerekiyor ama riskli olduğu için ameliyatı yapılamıyor, zaman zaman ağrıları şiddetli ve acılar içerisinde kalıyor. Bir gözü görme fonksiyonunu yitirmiş, aynı zamanda Wernicke Korsakoff hastasıdır. Gülistan Abdo, Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Sırtında kist vardır. Sol bacağı dizinden kesilmiş, protez kullanmaktadır. Hazine Alçı, Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Ateşli silahla yaralanma sonucu sağ bacağında dizden kalçaya kadar platin takılmış olup, kalça kemiği parçalandığı için 2000 yılından bu yana iç protezle yaşamını sürdürmektedir. Mesude Pehlivan, halen Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Mesude Pehlivan mide kanseri, Lenf Tüberkülozu ve akciğer kanseri hastalıkları ile yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.”
Tüm kadın tutukluların 8 Mart’ını kutlayan Şahin, “Hasta kadın mahpuslar, özellikle ağır ve kronik hastalığı olan ve engelli, yatalak, çocuklu kadın mahpusların derhal serbest bırakılmalı” çağrısında bulundu.