İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 2 hafta bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak Eski Sümerbank önünde yaptı. Eylemde “Kayıplar vicdandır sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartları açıldı. Bu hafta yapılan açıklamada, 13 Haziran 1993’te Şırnak Silopi ilçesi Görümlü beldesinde gözaltında kaybedilen, Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl, Hamdo Şimşek, Hikmet Şimşek'in akıbeti soruldu. 

KURŞUNA DİZDİLER

Kayıpların hikayesini okuyan İHD Yöneticisi Caner Canlı, olaydan 20 yıl sonra o dönemde Görümlü’de askerlik yapan Yusuf Özdemir'in olay gecesi yaşananları anlattığını söyledi. Canlı, Özdemir'in anlattıklarını şöyle aktardı: “13 Haziran 1993'te gece taburda çatışma çıktı. Sabah, Tugay Komutanı Mete Sayar, telsizle Bölük Komutanı Hasan Basri Vural’a tek tek isim vererek ‘Bu 7 kişiyi tabura getirin’ dedi. Köye gittik ve 7 kişiyi getirdik. Bu kişiler Şemdin Cülaz, Mehmet Salih Demirhan, Halit Özdemir, İbrahim Akıl, Abdurrahman Kayek ve Derecik mezrasından Keldani kökenli Hamdo Şimşek ve Hikmet Şimşek’ti. Daha sonra Abdurrahman Kayek’i serbest bıraktılar. 6 kişiye ise işkence yaptılar, önce dizlerine ateş ettiler. Zaten çoğu ya can çekişiyordu ya da ölmüştü. Daha sonra kalabalık bir asker grubunun içerisinde 6 köylüyü kurşuna dizdiler. Orada da çok sayıda asker vardı. Ben bizzat öldürülenleri, helikopter pistinin oraya taşınırken gördüm. Oradan da başka bir yere götürdüler.”

20 YIL SONRA AÇILAN DAVADA BERAAT

Serbest bırakılan Abdurrahman Kayek’in tırnakları çekildiğini ve yoğun işkence gördüğünü belirten Canlı, hiç konuşmadan o gece köyü terk ettiğini söyledi. Canlı, kaybedilenlerin ailelerinin kayboldukları ve katledildikleri yer olan tabur komutanlığına ve Cumhuriyet Savcılığı'na başvurduklarını ancak bir sorun alamadıklarını belirtti. O dönem asker olan Yusuf Özdemir'in tanık olduklarını anlatması üzerine 20 yıl sonra dava açıldığını dile getiren Canlı, “Mahkeme, dava dosyasında yargılanan sanıklar Mete Sayar, Hasan Basri Vural, Serdar Tekin, Murat Ali Yıldız, İbrahim Kıraç, Tansel Erok‘un beraatlarına karar verdi. Duruşmalarda dinlenen tanıklar olayı anlatmışlar, Olayın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra köylülerin gömüldüğü yer olduğu düşünülen alanda kazı yapılmış meçhul kemikler de bulunmuştu. Ama tüm sanıklar yine cezasızlık zırhı ile korundular” dedi.

Canlı, kayıpların bulunması, faillerin yargılanması için mücadeleyi sürdüreceklerini yineledi.