Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına dair Hatay’ın İskenderun ilçesinde protesto edildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi’nin eski Bit Pazarı'nda yaptığı açıklamaya İskenderun Emek ve Demokrasi Güçleri de katıldı. Yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. 

‘SORUMLULAR YARGILANSIN’

İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, "İnsanların en temel hakkı olan yaşam hakkının daha fazla kar elde etmek için hiçe sayılması kabul edilemez. Yetersiz önlemler nedeniyle meydana gelen ölümler kaza değil cinayettir" dedi. Türkiye’nin işçi ölümlerinde en üst sıralarda yer aldığına dikkati çeken Selçuk, “Böylesi yüksek bir kayıp ancak iktidarın bu konudaki umursamaz tutumu ile açıklanabilir. Her konuda manipülasyon yapan iktidar, bu konuyu gündeme taşıyanları da provokatörlükle suçlayıp, işçi ölümleri konusunda sadece kendi verdikleri bilgiler ve yaklaşımları doğrultusunda kamuoyunu yönlendirmek istemektedir. Yaşam hakkı insan hakları açısından en öncelikli haktır. Hiçbir gerekçe bunun ortadan kaldırılmasını meşrulaştıramaz” diye kaydetti. 

Gerçek sorumluların yargılanmasını isteyen Selçuk, “Amasra’da yaşanan grizu patlamasında sorumlular sadece patlama yaşanan işletmedekilerle sınırlandırılamaz. İşçi güvenliği konusunda yatırım yapılması için gerekli donanımı mali kaynağı sağlamayanlar başta olmak üzere yukarıdan aşağıya bu konuyla ilgili olan herkesin yargılanması gerekir” diye konuştu.