Haber: Ozan Devrim Yay

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'a karşı açılan davaya yönelik tepki sürüyor.

İHD Ankara Şubesi, yarın saat 09.15’te Ankara Adliyesi’nde görülecek ilk duruşma öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın da katıldığı açıklamada, adalet çağrısı yapıldı.

"İKTİDAR DERNEĞİMİZİ HEDEF TAHTASI HALİNE GETİRDİ"

Mülkiyeliler Birliği'nde yapılan açıklamada, insan hakları savunucularına yönelik davaların arttığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"İnsan hakları ihlalleri bilançosu her geçen gün yükselen Türkiye’de; kadın katilleri, çocuk istismarı failleri, hırsızlar, uyuşturucu baronları, suç örgütü liderleri cezasızlıkla ödüllendirilirken, yargılanan insan hakları savunucusu sayısı her geçen gün artıyor.

Muhalif olan her kesimi ve herkesi hedef haline getiren siyasal iktidar, uzun zamandır derneğimizi özel olarak hedef tahtası haline getirdi. Derneğimizin Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan hakkında ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmaları nedeniyle ardı ardına sayısız dava açılıyor. Dernek yöneticilerimiz, İHD’nin yıllardır düzenlediği basın açıklamalarına katıldıkları için terör örgütü propagandası yapmakla itham ediliyor. Çok sayıda yöneticimiz ve üyemiz hakkında insan hakları faaliyetleri nedeniyle açılmış olan onlarca dava ve soruşturma mevcut. 

Derneğimizin uzun zamandır Eş Genel Başkanlığını yürüten Öztürk Türkdoğan’a karşı son 6 ay içinde dernek faaliyetleri ve hak ihlalleriyle ilgili düşüncelerini açıklaması nedeniyle 3 ayrı ceza davası açıldı ve Öztürk Türkdoğan, örgüt üyeliğiyle yargılanıyor. Evet, örgüt üyesi olduğu doğrudur. Kurulduğu günden bugüne onlarca şubesinde binlerce üyesiyle, toplumun her kesiminin maruz bırakıldığı hak ihlalleri karşısında gece gündüz mücadele yürüten büyük bir insan hakları örgütünün üyesi ve yöneticisidir. Yargılanmasının, hedef haline getirilmesinin asıl nedeni de budur.

"İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ YARGILANAMAZ"

Yoksulluğa mahkûm ettikleri halkı kin ve düşmanlığa sevk ederek linç kültüründen beslenen, alenen işkenceyi savunan, savaş çığırtkanlığı yapan siyasi erk ve emir erlerinin saltanatı sürebilsin diye, adaletten, hukuktan, özgürlükten ve barıştan bahseden insan hakları savunucuları yargılanıyor. 

Bir kez daha hatırlatmak isteriz; hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı herkes içindir. İnsan Hakları Derneği olarak, 1986 yılından bu yana kesintisiz bir biçimde her türlü hak ihlali karşısında gece gündüz demeden mücadele ettik, mücadele etmeye de devam edeceğiz. İnsan hakları savunucularını yargılamak, insan hakları mücadelesini yargılamaktır. İnsan hakları mücadelesi yargılanamaz!

Tüm kamuoyunu insan hakları mücadelesine sahip çıkmaya, Eş Genel Başkanımız Öztürk Türkdoğan'a karşı açılan davanın ilk duruşması için 22 Şubat Salı günü saat 09.15’te Ankara Adliyesi’ne çağırıyoruz."

ihd1