İHD Ankara Şubesi, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında cuma hutbesindeki nefret söylemleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın LGBTİ+ bireyleri ve HIV’le yaşayanları hedef alan cuma hutbesi hakkında açıklama yayınladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten İHD Ankara, konunun takipçisi olduğunu aktardı.

"DİYANET BU NEFRET SUÇUNU İLK KEZ İŞLEMİYOR"

“Diyanet bu suçu ilk kez işlemiyor” ifadelerini kullanan İHD Ankara açıklamasında, 5 Temmuz 2019'da okunan hutbede de LGBTİ+ bireyler için "yaradılışa aykırı bir sapkınlık" denilerek yine ayrımcılık yapılarak nefret suçu işlendiğini hatırlattı.

"HÜKÜMET NEFRET SUÇLARININ SORUMLUSUDUR"

Hükümetin LGBTİ+ bireylere yönelik nefret suçlarından sorumlu olduğunun vurgulandığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Cinsel yönelim ve cinsel kimliğe yönelik saldırıların tek sorumlusu Diyanet değildir. İki yıldan uzun süredir gerekçesiz biçimde tüm LGBTİ+ eylem/etkinliklerini süresiz olarak yasaklayan, Diyanet'in açıklamalarına karşı yasal işlem başlatmayarak desteklediğini gösteren hükümet, eşcinsellere karşı işlenen nefret suçlarının sorumlusudur."

"ALİ ERBAŞ GÖREVDEN ALINMALI"

Erbaş'ın görevden alınması gerektiğinin de belirtildiği açıklama, şöyle devam etti: "Nefret suçlarını, ayrımcılığı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemek devletin görevidir. Açıkça suç işleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden alınarak hakkında soruşturma başlatılması için gerekli tüm kurumları görevini yapmaya çağırıyoruz. Türkiye Hükümeti, geçtiğimiz Ocak ayında BM'nin LGBTİ+ haklarına ilişkin eleştirilerine yanıt vererek etkinlik ve yürüyüş yasaklarını inkar etmiş, hak ihlali olmadığını iddia etmişti. Hükümet bir an önce, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı kriterlerine göre, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de içeren, nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemeleri yapmalıdır."

"NEFRET SUÇLARINA ADETA GEREKÇE YARATAN BİR SÖYLEM"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de, Diyanet’in nefret söylemleri içeren hutbesine tepki göstererek, "Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları kullanarak bunu yapanları kınıyorum" ifadelerini kullandı.