dokuz8HABER- Baransel Ağca

Dün gece Suriye’nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik hava saldırısında 33 asker hayatını kaybetti. Bu gelişmenin üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kurmayları olağanüstü toplandı. Muhalefet partileri yaşanan duruma ilişkin parti merkezlerinde kriz masası oluşturdu.

Dünden itibaren neler yaşandı, kim ne dedi bütün gelişmeleri sitemizde takip edebilirsiniz. 

YUNANİSTAN: BAŞKALARI TARAFINDAN ALINAN KARARLARIN SONUÇLARINA KATLANMAYACAĞIZ

İdlib'te yaşananlardan sonra çok sayıda göçmen Yunanistan'a gitmeye çalışıyor.
 
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Suriye'deki trajik olaylar konusunda Yunanistan'ın hiçbir sorumluluğu yoktur ve başkaları tarafından alınan kararların sonuçlarına katlanmayacaktır" dedi.

TÜRKİYE VE RUSYA HEYETLERİNİN 3. GÖRÜŞMESİ SONA ERDİ

Türkiye ile Rusya heyetleri arasında Ankara'da düzenlenen İdlib konulu bugünkü görüşmeler bitti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233416567938904064?s=20 Dışişleri Bakanlığı'ndaki Rus-Türk heyetler arası görüşme sona erdi. 16.00'da başlayan görüşme 17.45 civarında tamamlandı. 1 saat 45 dakika sürdü. 3 günlük görüşme takvimi boyunca en kısa süren görüşme olarak kayıtlara geçti.

DEMİRTAŞ'TAN İDLİB MESAJI: SAVAŞ ÇIĞLIKLARINI DEĞİL, BARIŞ SESİMİZİ YÜKSELTELİM

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İdlib’de düzenlenen hava saldırısında 33 askerin hayatını kaybetmesiyle ilgili bir mesaj paylaştı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233411534929395713?s=20 Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, avukatları aracılığıyla gönderdiği mesajında, “İdlib’deki saldırıda yaşamını yitiren güvenlik personellerine Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor, acılarını, üzüntülerini yürekten paylaşıyorum” dedi. Demirtaş şu ifadeleri kullandı: “İçerde ve dışarda sürdürülen savaş, çatışma, gerilim politikalarının daha fazla yıkıma ve acıya yol açmamasını diliyorum. Her koşulda barışı, diyalogla sorunların çözümünü savunmak en onurlu, erdemli tutumdur. Savaş çığlıklarını değil, barış sesimizi yükseltelim.”

GÖÇMENLER AKP'Lİ BELEDİYELERE AİT OTOBÜSLERLE SINIRA TAŞINIYOR

İdlib'te TSK'ya yönelik hava saldırısının ardından AKP'li yöneticiler ve Bakanlar'dan Türkiye'deki mültecilere yönelik açıklamalar geldi. Avrupa ile olan sınırların kapatılmayacağı yönündeki açıklama ve imalarla birlikte binlerce göçmen ve mülteci Türkiye'nin Avrupa sınırlarına akın etti. İstanbul Fatih'te de göçmenler otobüslerle sınırlara taşınıyor. dokuz8HABER'den Baransel Ağca'nın aktardığı bilgilere göre AKP'li belediyeler göçmenlerin sınıra gidebilmesi için otobüsler gönderiyor. Otobüslerde yer bulamayan göçmenler ise taksilere yöneliyor ancak taksiler kişi başı 200 eurodan aşağı götürmüyor. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233401334407233539?s=20 Ağca'nın aktardığına göre AKP'li belediyelere ait otobüsler yarın da göçmenleri taşımaya devam edecek. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233392660838264832?s=20

NATO'DAN RUSYA VE SURİYE'YE UYARI

Türkiye'nin talebi üzerine gerçekleşen ve İdlib konusunun ele alındığı olağanüstü NATO toplantısının ardından konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, "Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz" dedi. Stoltenberg, NATO'nun hava savunması dahil Türkiye'ye destek verdiğini belirtti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233354968989601793?s=20 NATO, Türkiye'nin Suriye'deki durumun değerlendirilmesi talebi çerçevesinde bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de olağanüstü toplandı. Toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO müttefikleri Türk askerlerinin kaybıyla ilgili olarak en derin taziye dileklerini sunmuştur ve Türkiye ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etmiştir. Türkiye çok değerli bir NATO müttefikidir" ifadelerini kullandı. Rusya ve Suriye'ye çağrıda bulunan Stoltenberg, "Rusya ve Esad rejimine saldırıları durdurma ve uluslararası hukuka uyma çağrısı yapıyoruz. Çünkü sivillerin hedef alındığını görüyoruz. Suriye ve Rusya'yı, Suriye'deki çatışmalara barışçıl bir çözüm bulma konusunda Birleşmiş Milletler liderliğindeki çabalara tam olarak katılmaya çağırıyoruz. Türkiye bu çatışmalardan en fazla etkilenen NATO üyesidir. Türkiye ile NATO arasında iletişim yolları açık olacaktır" dedi. NATO'nun hava savunması dahil Türkiye'ye destek verdiğini söyleyen Stoltenberg, "NATO olarak pratikte de destek olmaya devam edeceğiz. Müttefikler, Türkiye için daha fazla ne yapılabileceğine bakıyor" diye konuştu. İdlib'te dün düzenlenen ve 33 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye, 4. madde doğrultusunda NATO’ya olağanüstü toplantı çağrısı yapmıştı. NATO'nun Kuzey Atlantik Anlaşması'nın 4. maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor. Bu madde, taraflardan herhangi birisinin saldırıya uğraması halinde olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi tanıyor.

AKŞENER ERDOĞAN'LA GÖRÜŞTÜ

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233351313242624000?s=20 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Cumhurbaşkanı Erdoğan İdlib'i görüştü. Akşener Erdoğan'la görüşmesi hakkında bilgi verdi: "Sadece bilgi aldım, paylaşmam doğru olmaz."

KREMLİN: NORMALLEŞME KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233348167111933952?s=20 Sağı işaret etmekPutin ve Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin ardından Kremlin'den yapılan açıklamada, "Putin'le Erdoğan, İdlib'deki durumun normalleşmesi için ek tedbirler alınmasında anlaştı" denildi.İki ülke heyetleri bugün tekrar görüşecek.

HATAY VALİLİĞİ BİLGİ VERDİ

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233346224264273920?s=20 Hatay Valiliği, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan askerlerle ilgili bilgi almak isteyen ailelerin, 0326 214 02 63 numaralı telefonu arayabileceğini duyurdu.

İDLİB PAYLAŞIMI YAPANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA

Sosyal medyada İdlib'de 33 askerin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin paylaşım yapanlar hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi. Soruşturma kapsamında 91 sosyal medya hesabı hakkında işlem yapıldığı belirtildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü, sosyal medyadan 33 askerin yaşamını yitirdiği İdlib saldırısıyla ilgili 'provokatif paylaşımlarda bulunanlar'la ilgili inceleme başlattığını duyurdu. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ise, "Millet olarak çok kritik anlar yaşıyor, yüreğimizi yakan haberler alıyoruz. Sosyal ağlar üzerinden yayılmaya çalışılan yalan haberlere karşı dikkatli olmamız ve sadece resmî açıklamalara itibar etmemiz son derece önemli" dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yaptığı yazılı açıklamada, “Millet olarak çok kritik anlar yaşıyor, yüreğimizi yakan haberler alıyoruz. Sosyal ağlar üzerinden yayılmaya çalışılan yalan haberlere karşı dikkatli olmamız ve sadece resmi açıklamalara itibar etmemiz son derece önemli. Aziz milletimizi yanıltmaya yönelik haber ya da paylaşım yapan kişilerle ilgili yasal süreç başlatıldı. Gerçek hayatta suç olan her davranışın sanal ortamda da suç olduğunu unutmamamız gerekiyor. Rabbim, kahraman ordumuzun yardımcısı olsun. Yapılan yalan haber ya da paylaşımlara ilişkin tespitler Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'miz tarafından gerçekleştirilmektedir. Rabbim kahraman ordumuzu muzaffer eylesin” dedi.

LAVROV: MUTABAKATA UYULSAYDI ASKERLER ÖLMEZDİ

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233342023232561152?s=20 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin-Erdoğan görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatlar tamamen uygulansaydı, Türk askerlerin ölmesi gibi trajedilerden kaçınılabilirdi" dedi.

GÖÇMENLER EGE'DEN AVRUPA'YA GEÇİYOR

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233343335458205696?s=20 İdlib'teki gelişmeler sonrası Türkiye'nin "sınır açma" tehdidinin ardından göçmenler Ege sahillerine akın etti. Ege'ye açılan bazı göçmenler Yunanistan'a vardı. Göçmenlerin hiçbir engellemeyle karşılaşmaması ise dikkat çekiciydi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin mültecilerin Avrupa’ya geçebilmeleri için sınır kapılarını açmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada “İdlip’de yaşanan ve yüzbinlerce insanın yerlerinden edilmesine neden olan son gelişmelerin Türkiye üzerindeki mevcut göç baskısını daha da artırdığı” ifade edildi. Gelişmelerin Türkiye’deki mültecileri “derinden etkilediğini” söyleyen Aksoy, “Nitekim gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir” dedi. Aksoy açıklamasını, “Dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur” sözleriyle noktaladı.

ABD: UMARIM S-400'LERDEN VAZGEÇERLER

ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, İdlib'deki saldırıya ilişkin konuştu: https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233308910393622528?s=20

DİYANET CUMA HUTBESİNİ İDLİB'E AYIRDI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233302399189647360?s=20 Diyanet İşleri Başkanlığı, İdlib’de hayatını kaybeden askelere ilişkin 81 ilin camilerinde okutulmak üzere cuma hutbesi yayınladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, İdlib'de düzenlenen saldırıda 33 askerin hayatını kaybetmesinin ardından, her cuma günü 81 ildeki tüm camilere gönderilen cuma hutbesini yaşamını yitren askerlere ve hükümetin Suriye’deki operasyonlarına ayırması dikkat çekti. “Bizi tarih sahnesinden silmek isteyenlere karşı amansız bir mücadele veriyoruz. Yine dün olduğu gibi bugün de kadını erkeği, genci yaşlısı, hâsılı milletimizin her bir ferdiyle bayrağımızı indirtmeyecek, ezanlarımızı dindirtmeyecek, vatanımızı çiğnetmeyeceğiz” denilen hutbede, cihada yönelik söylemler dikkat çekti.

AKAR VE KUVVET KOMUTANLARI SINIRDA

Bakan Akar ve kuvvet komutanları İdlib'deki harekat için sınırda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile İdlib'deki faaliyetlerin sevk idare edildiği Hatay'daki Taktik Komuta Yeri'ne gitti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile geldikleri Suriye sınırının sıfır noktasında, İdlib'deki rejim hedeflerine yönelik kara ve hava destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen harekatı yerinde sevk ve idare ediyor. Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "Güvenlik Zirvesi" sonrasında, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Dündar ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz ile Suriye sınırına gitti. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233271174890708992?s=20 İdlib'deki faaliyetlerin sevk ve idare edildiği Hatay'daki Taktik Komuta Yeri'ne geçen Akar, son duruma ilişkin 2. Ordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla'dan brifing aldı, talimatlar verdi. Bakan Akar, rejim hedeflerine yönelik kara ve hava destek vasıtalarıyla gerçekleştirilen harekatı yerinden sevk ve idare ediyor.

BM'DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Guterres'ten "Suriye'de acil ateşkes" çağrısı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İdlib'teki gerginlik ve 33 askerin hayatını kaybetmesinden "derin endişe" duyduğunu belirterek, derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısını yineledi.

NATO'DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA KARARI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233283295686930432?s=20 NATO İdlib'te yaşananların ardından Türkiye'nin talebi üzerine olağanüstü toplanma kararı aldı. NATO, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'nin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanacak.

DOLAR ZİRVEYİ BULDU

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233281139076456449?s=20 İdlib'deki saldırının ardından dolar 10 ayın zirvesine çıktı Koronavirüs salgını nedeniyle artışın etkili olduğu piyasalarda dolar dün akşam 6,17 seviyesinde seyrederken, bu sabah 6,21 seviyesine yükseldi. Euro ise 6,81 TL seviyelerinde seyrediyor.

RUSYA OPERASYONDA YER ALMADIK

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin İdlib kentinde dün gece Türk askerlerine yönelik gerçekleştirilen saldırıya Rusya Hava Kuvvetleri'nin katılmadığını açıkladı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233273335443836928?s=20 Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib'de dün gece 33 Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırıya ilişkin "Rus Hava Kuvvetleri, Türk askerlerinin vurulduğu alanda operasyon düzenlemedi" açıklamasında bulundu. Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Suriye İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde bulunan HTŞ üyesi teröristler, Suriye Ordusu mevzilerine yönelik büyük çaplı bir operasyon başlattı ve Suriye Ordusu bu saldırıya yanıt verdi. Söz konusu saldırı, teröristlerle bir arada bulunan Türk askerlerinin de vurulmasıyla sonuçlandı.” “Türkiye'nin İdlib'deki koordinasyon merkezi ile temas halindeyiz” denilen açıklamada, şöyle devam edildi: “Rusya Ordusu, yaralanan Türk askerlerine ilişkin gelen bilgi üzerine Suriye Ordusu'nun ateşkes yapması için gerekli adımları attı. Behun yakınlarında gerçekleşen operasyonda Rusya Hava Kuvvetleri yer almadı. Türkiye'nin İdlib'deki koordinasyon merkezi ile temas halindeyiz. Türk makamları tarafından verilen bilgiye göre, Türk askerlerinin söz konusu bölgede olmamaları gerekiyordu." Dün gece Suriye’nin İdlib kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik hava saldırısında 33 asker hayatını kaybetti.

ABD'Lİ SENATÖR'DEN ÇAĞRI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233277640699760640?s=20 Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Trump'a İdlib'de uçuşa yasak bölge çağrısı yaptı. "Uluslararası toplumun binlerce masum erkek, kadın ve çocuğu ölümden kurtarmak için uçuşa yasak bölge oluşturmasının vakti geldi."

REUTERS: TÜRKİYE GÖÇMENLERİN GEÇİŞİNİ ENGELLEMEME KARARI ALDI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233146408712142850?s=20 Reuters: "Türkiye, Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya geçişini engellememe kararı aldı" Reuters'ın üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberine göre Türkiye, Suriyeli göçmenlerin kara veya deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerini önlememe kararı aldı.

ÖMER ÇELİK'TEN MÜLTECİ AÇIKLAMASI

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233168785613389826?s=20 AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye'nin mültecileri Avrupa'ya açılan sınır kapılarında tutmayacağı iddialarına dair, "Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var. Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" açıklamasını yaptı. https://twitter.com/dokuz8haber/status/1233209474963427328?s=20

HATAY VALİSİ AÇIKLAMA

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Esed rejimi tarafından İdlib'de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarına yönelik hava saldırısında 33 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Doğan, AFAD İl Müdürlüğü binasında, gazetecilere İdlib'de TSK'ye yönelik hava saldırısına ilişkin açıklamada bulundu. Saldırının rejim unsurlarınca gerçekleştirildiğini belirten Doğan, şunları kaydetti: "Esed rejim güçleri tarafından İdlib'de TSK mensuplarımıza karşı yapılan hava saldırısı sonucu 22 Mehmetçiğimizin şehit olduğunu kamuoyuyla paylaşmıştım. Yaralılarımızın ve ağır yaralılarımızın olduğunu da ifade etmiştim. Maalesef ağır yaralılarımızdan 7 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Hava saldırısı sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Hastanelerdeki yaralı askerlerimizin hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Ben tekrar şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralılarımızla ilgili durumu kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğim. Milletimizin başı sağ olsun."