Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili tartışmalar gündemdeki ağırlığını koruyor. T24 yazarı Murat Sabuncu, HDP'nin iki ismi "veto ettiğini" yazdı. "Kısa bir süre önce HDP yönetimi bir karar aldı. Ve bunu altılı masada şu an itibariyle en yüksek oyu olan siyasi partinin genel başkanına iletti" diyen Sabuncu, Altılı Masa Meral Akşener ya da Mansur Yavaş’ı aday gösterirse HDP'nin cumhurbaşkanlığı için aday çıkaracağını belirtti. Sabuncu, HDP'nin Altılı Masa'nın adayı açıklanmadan önce şeffaf bir şekilde kendileriyle konuşulmasını istediğini de dile getirdi.

AHMET TÜRK'ÜN ÇIKIŞI VE İNŞALLAH KRİZİ!

Murat Sabuncu'nun yazısından öne çıkan bölümler şöyle:

"Uzun süredir ‘Kürtler Mansur Yavaş’a oy verir’ konuşması yapılıyordu. Ancak önce Kürt siyasetinin önemli ismi Ahmet Türk’ün ‘oy vermezler’ çıkışı, ardından Yavaş’ın Van ziyareti sırasında kalabalık içinden bir kişinin ‘Demirtaş’ı da aramızda görmek istiyoruz’ demesinin Yavaş’ın o an ‘inşallah’ demesiyle aynı anda okunması ve sonrasında basın ekibinin bununla ilgili yalanlayan açıklama yapması. HDP’nin itirazının ana temelleri burada."

"Akşener’e de HDP’yi muhatap almayan ve ‘terör’ ile bağlantılı gösteren sözleri nedeniyle karşı çıkıyorlar. Kamuoyu önünde kendileriyle konuşulmasını istemeleri ise; yerel seçimlerde özellikle uzun süredir kazanılmayan büyük şehirlerin kazanılmasında ‘belirleyici aktörlerden biri olduklarının’ seçim sürecinde ve sonrasında önemsizleştirildiğini düşünmeleri."

"Anketler aday çıkardıkları takdirde seçimlerin ikinci tura kalmasını kesin gibi gösteriyor. Böyle bir durumda ikinci turda Erdoğan’ın, yukarıdaki anket de dikkate alınırsa kazanma-kaybetme olasılığı adaya bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Bu riski alıp ‘muhalefete kaybettiren olma ihtimalinin’ parti ve Türkiye için risklerini de konuşuyorlar."

Murat Sabuncu'nun yazısının tamamı için tıklayın.