2021 yılında 109 polis memuru, 2022 yılının Mayıs ayına kadar 25 polis intihar etti. En son intihar haberi Şırnak’tan geldi. Özel Harekat Polisi Kandıralı Alparslan Soylu 9 Haziran günü kaldığı evde beylik tabancası ile intihar etti. Hastanede hayatını kaybeden Soylu’nun ardında bıraktığı, intiharına ilişkin ayrıntıların yer aldığı mektup da mobbing iddialarını doğrular nitelikte. Alparslan Soylu’nun intiharının ardından konu tekrar TBMM gündemine geldi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, polis intiharları ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması isteği ile soru önergesi verdi. Önergesinde "Kamu güvenliğini sağlamakla görevli polislerimiz ile ilgili intihar haberlerinin ardı arkası kesilmemekte, polislerimiz ne yazık ki mesleklerine ilişkin yaşadıkları çeşitli sıkıntılar nedeni ile yaşamlarına son vermektedir. Kamuoyuna yansıyan verilere göre; 2021 yılında 109 polis memuru, 2022 yılının Mayıs ayına kadar 25 polis intihar etmiştir" diyen Türkkan, Şırnak'ta Özel Harekat Polisi Alparslan Soylu'nun 9 Haziran günü beylik tabancası ile intihar ettiğini hatırlattı. Türkkan, Soylu’nun ardında bıraktığı,  intiharına ilişkin ayrıntıların yer aldığı mektubun da mobbing iddialarını doğrular nitelikte olduğunu ifade etti. 

TÜRKKAN'DAN SOYLU'YA SORULAR

  1. Polislerimizin intihar vakalarının neden son bulmadığına ve bu intiharların sebeplerinin neler olduğuna ilişkin Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme ve araştırma yapılmış mıdır, ya da yapılması düşünülmekte midir, bu araştırmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
  2. Polislerimizin intihar etmesine neden olan, sözü edilen sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ve düzenlemeler bulunmakta mıdır, bunlar nelerdir? Bakanlık bünyesinde böyle bir çalışma bulunmuyor ise polis intiharlarının önüne geçmek amacı ile bir takım düzenlemeler ve iyileştirmeler yapılması düşünülmekte midir, bu düzenlemeler neler olacaktır?
  3. Özel Harekat Polisi Alparslan Soylu’nun intihar etmeden önce bıraktığı mektupta yazılanlar konusunda İçişleri Bakanlığı’nın görüşü nedir?
  4. Soylu’nun intiharına neden olan konular hakkında gerekli inceleme ve araştırma yapılacak mıdır?
  5. Polis intiharları ile ilgili yasal soruşturma süreçleri işletilmekte midir, bu süreçler nelerdir, bu konularda sorumluluğu tespit edilen amirler ile ilgili ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?