İSTANBUL (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerli otomobil üretiminin Türkiye'nin en büyük mücadelelerinden biri olduğunu belirterek, "Demek ki biz yapabiliyoruz, gerçekleştirebiliyoruz." dedi.

İstanbul'dan AK Parti milletvekili adayı olan Soylu, Maslak'taki İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası'nı (İSTOSEO) ziyaret etti.

Programa Togg ile geldiğini söyleyen Soylu, "Bunun en iyi ekspertizini yapacak da sizlersiniz." diyerek arabayı incelemelerini istedi.

Togg ile sürüşün konforlu olduğunu belirten Soylu, "Bu kadar sürüş keyfi rahat ve insanı yormayan bir araç yapmış bizim mühendislerimiz ve bu işin yatırımcıları. Bu iş daha önce Türkiye'de denendi. Türkiye uçak yapmak istedi, yaptırmadılar. Araç yapmak istedi, yaptırmadılar. Soba fabrikalarına döndü hepsi. Türkiye zamanında Bursa'da otomobil fabrikası kurmak istedi, 'Şeftali ağacı dikin' dediler. Türkiye'nin en büyük mücadelelerinden bir tanesiydi, demek ki biz yapabiliyoruz, gerçekleştirebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye araba yapmak istediğinde, "Yapmamıza izin vermezler" algısının olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu tabuyu yıktığını, yerli ve milli arabanın yapıldığını anlattı.

Batıdaki yatırımların aynısının doğu illerinde de yapıldığını söyleyen Soylu, Türkiye'nin son 21 yılda büyük sıçramalar yaşadığını kaydetti.

Terörle mücadele konusunda bilgi veren Soylu, jandarmanın yüzde 90'ının profesyonel ekipten oluştuğunu dile getirdi.

Gabar'da çıkan petrole değinen Soylu, geçmişte de aynı yerde petrol olduğunu ancak terör nedeniyle bunun çıkarılmadığını aktardı.

Soylu, İstanbul'a yapılan yatırımlara değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu ülkede Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yapmayın, dediler. İstanbul Havalimanı'nı yapmayın, dediler. Avrasya Tüneli'ni yapmayın, dediler. Marmaray ile dalga geçtiler. Allah'tan yerin altından gitti de ne zaman biteceğini bilemediler. Kuzey Marmara Otoyolu'nu kaldırın, İstanbul'un şehir içi trafiği kilit olur. Bunların hepsi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına gelmesiyle oluşturduğu bir vizyon, hükümete gelmesiyle tamamladığı ve tamamlamaya çalıştığı bir vizyon olarak değerlendirilmelidir."

Programa, İSTOSEO Başkanı Mustafa Keskin katıldı.