Haber: Hülya Kılınç

Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Şehzadeler, Salihli, Kula, Sarıgöl, Saruhanlı, Demirci, Akhisar, Gölmarmara, Turgutlu ve Ahmetli İlçesine bağlı Cambazlı Mahalle sınırları içinde kalan toplam 44 bin hektar arazideki 18 adet jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsat sahasını bugün ihaleye çıkardı.

Manisa Çevre Platformu bileşenleri üyeleri ihalenin yapıldığı Manisa Defterdarlığı önünde basın açıklaması yaparak durumu protesto etti. Eyleme Manisa’daki çevre derneklerinin yanı, Çiftçi-Sen, Manisa Tabip Odası, KESK’e bağlı sendikalar, siyasi parti temsilcileri, 25 ve 26. Dönem  CHP Manisa Milletvekili ve. aday adayı Tur Yıldız Biçer olmak üzere CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partisi milletvekili aday adayları yoğun ilgi gösterdi.

ADNAN-COBANOGLU-1.jpg

Eylemciler, “Geleceğimiz için JES’lere hayır”, “JES yapma boşuna yıkacağız başına”, “Bu nasıl yeşil enerji leyn, kuruttunuz zeytinleri”, “JES rant için eko kırımdır”, “Enerji yenilmez”, “Doğayla savaşma kaybediyoruz” yazılı dövizlerle tepkilerini ifade ettiler.

İHALEYE ÇIKARILAN ARAZİLER  1. SINIF TARIM ARAZİSİ

Basın açıklamasını Manisa Çevre Platformu Avukatı Yıldıray Şıvgan okudu. Şıvgan, Defterdarlık binasının ikinci katında Yatırım İzleme ve Koordinasyon başkanlığınca “18 adet Jeotermal Kaynak Arama ve Ruhsat İhalesi” yapılacağının altını çizerek şunları söyledi “Şehzadeler’de iki, Salihli’de iki, Sarıgöl’de bir, Kula’da iki, Saruhanlı’da iki, Demirci’de bir, Akhisar’da iki, Ahmetli’de bir, Gölmarmara’da üç ve Turgutlu’da bir adet olmak üzere 18 adet ihale yapılacaktır. İhaleye çıkarılan yerlere dikkat edin. Yurdumuzun en değerli birinci sınıf tarım arazileri. 2018 yılında o zamanki adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Manisa ve İzmir valiliklerine gönderdiği yazıda “Malumunuz olduğu üzere Manisa ili içme suyunun tamamını, İzmir ili ise yüzde 40 oranında içme suyunu Gediz Havzası yeraltı suyu kütlelerinden temin etmekte, özellikle içme suyu temin edilen yer altı suyu kütlelerinde arsenik seviyesinin yüksek olması insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu bağlamda yazımız ekinde yer alan yer altı suyu kütlelerindeki arsenik değerinin eşik değerinin altına düşürülmesi maksadı ile havzadaki yer altı suyu kütlelerinde jeotermal ve madencilik faaliyetlerine yeni izin ve ruhsatların verilmemesi gerekmektedir.” demekte.

“ALAŞEHİR’DE TARIM ALANLARI YOK OLMA AŞAMASINDA”

Sayın Vali, Belediye Başkanı ve ilgili kamu yöneticileri sizlere sesleniyorum: 2018 yılından bu yana yeraltı su kütlelerindeki arsenik oranı düştü de mi bu ihaleleri durmadan gerçekleştiriyorsunuz?  Jeotermal kaynakların temiz ve dönüşümlü enerji kaynağı olduğu algısına artık insanlarımız kanmıyorlar. Sayın yetkililer, sizin yolunuz Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarına düşmemiş olabilir. Alaşehir’e de mi yolunuz düşmedi?  Alaşehir’de tarım alanları yok olma aşamasında. Bağlar tükenmiş, insanlar solunum yetmezliği ve kanser vakalarıyla karşı karşıyadırlar. Bunun gerekçesi tarım alanlarına kurulan Jeotermal Elektrik santralleri ve bu santrallerin kontrolsüz bir şekilde çalışmalarıdır. Yeraltından 2000-3000 metreden çıkarılan jeotermal akışkan maalesef masraftan kaçınıldığı için yeraltına gönderilmemekte, doğaya salınmakta. Şikayet olursa kolluk ya da zabıta gelinceye kadar gerekli tedbirler alınmakta, her şey yolundaymış gibi davranılmakta. Ceza kesilse bile o ceza seve seve ödenmekte.  Zaten bu akışkanın tamamen geri gönderilmesi de mümkün değil.

“İHALELERLE ŞİRKETLERE SERMAYE AKTARIMINDAN VAZGİÇELMELİ”

Pandora’nın Kutusu bir kez açıldı mı bir daha kapanması mümkün olmuyor. İşte Gediz’in son hali.  2020/2021 yıllarındaki pandemi dönemi içinde enerjinin yenilemeyecek bir şey olmadığını öğrenmedik mi? Neden hala bu tür ihaleler “enerji ihtiyacımızı karşılayacağız” bahanesiyle gerçekleşmekte?  Sadece kayıp kaçak enerjinin önüne geçilmesiyle JES’lerden elde edilecek enerjiye ihtiyacımız kalmayacak.  Zaten şu an üretilen elektrik enerjisinin yarısını kullanamıyoruz bile.   Bu ihalelerle şirketlere sermaye aktarımından vazgeçilmelidir.  Masrafsız, alıcı garantili bu tür tesisler ekonomimize yük olmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Jeotermale değil, sağlığımız için temiz hava, temiz su, temiz toprağa ihtiyacımız var. JES’lere hayır!” diye konuştu.

NURTEN ONULTMAK: JESLERE HAYIR

Eyleme destek veren milletvekili aday adayları da birer konuşma yaptı. İlk sözü alan Gelecek Partisi Manisa Milletvekili Aday Adayı Nurten Onultmak, JES’lerde yüzeye çıkarılan suyun enjekte sistemiyle geri verilmesi gerekirken maliyetleri düşürmek için doğaya salınmasıyla çok büyük sorun teşkil etmekte. Eyleme katılanlara teşekkür ediyor JES’lere hayır diyorum.

FİLİZ TUGÇE AYRANCI:BU SADECE ÇİFTÇİNİN DEĞİL MANİSALININ MESELESİDİR

İYİ Parti Manisa Milletvekili Adayı Filiz Tuğçe Ayrancı, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Manisa’da 17 jeotermal enerji santralinin bulunduğunu hatırlatarak, bugün Manisa Valiliği’nin 18 jeotermal sahayı ihaleye çıkarmasını asla kabul etmediğini belirtti. Bu sorunun sadece çiftçinin değil Manisa halkının meselesi olduğunu kaydeden Ayrancı, karardan dönülmesi için Manisa Valiliği’ni göreve davet etti.

AZBOY: HAVAYI, TOPRAĞI, SUYU KİRLETEN JEOTERMAL İHALESİ İPTAL EDİLMELİ

CHP Manisa Milletvekili Aday Adayı Emrah Azboy da,  kaynakları ve verimli toprakları ile  tarımsal üretimin ilk sıralarında gelen Büyük Menderes havzasının her geçen gün kirletilmekte olduğunu vurgulayarak, havayı, toprağı suyu kirleten jeotermal için yapılan ihalenin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

ŞEBNEM HAŞLAMAN: TARIM ALANLARININ YOK OLDUĞU YERDE TARIM ÜRÜNLERİ DE YOK OLUR

İYİ Parti Manisa Milletvekili Aday Adayı Şebnem Haşlaman, tarım alanlarının yok olduğu yerde tarım ürünlerinin de yok olacağını ifade ederek “17 tane JES bulunan Manisa’ya şimdi 18 saha ihaleye çıkarılıyor. Bu doğru değildir. Halkımızın zehirlenmesi büyük tehlike yaratmaktadır. İhalenin iptal edilmesi için yetkilileri göreve davet ediyorum”dedi.

SEÇİL EGE: ÇİFTÇİMİZLE, KÖYLÜMÜZLE SAHADA MÜCADELE VERECEĞİZ

CHP Manisa Milletvekili Aday Adayı Seçil Ege ise Salihli Çevre Derneği ve Akhisar Çevre Derneği ile bugüne kadar hukuksal olarak JES’lere karşı verilen mücadeleleri hatırlatarak, JES’lerin çevreyi nasıl katlettiğini anlattı. Ege, Türkiye’nin birinci sırasında yer alan tarımsal ihracat ürünü olan Sultaniye üzümünün, zeytinliklerin korunmasını yaşamasını istediklerini belirterek “Buradan çiftçimizle, köylümüzle, yöre halkıyla birlikte sahada mücadele vereceğimizi ihtar ediyoruz”dedi.

ADNAN ÇOBANOĞLU:KÖYLÜLERİN SAĞLIKLI SUYA, SAĞLIKLI TOPRAĞA ERİŞİM HAKKI VARDIR

Çiftçi Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, köylülerin sağlıklı suya, toprağa erişim hakkı bulunduğunun altını çizerek, Jeotermallerin tam da bunun için olmaması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Manisa Çevre Platformu bileşenleri: Ahmetli Çevre Gönüllüleri, Akhisar Çevre Derneği, Alaşehir Çevre Derneği, Gölmarmara Çevre Gönüllüleri, Gördes Çevre Derneği, Kırağaç Çevre Gönüllüleri, Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını koruma ve Çevre Derneği, Salihli Çevre Derneği, Saruhanlı Çevre Gönüllüleri, Soma Çevre Gönüllüleri, Turgutlu (TURÇEP)

EYLEM-JES-2-1.jpg

İhalesine çıkarılacak olan araziler;

Manisa Şehzadeler ilçesi Sancaklı Çeşmebaşı, Manisa Şehzadeler Yukarı Çobanisa, Salihli pafta no: K20d3, L20a2, Kula Emre Mahallesi, Sarıgöl Afşar Mahallesi, Saruhanlı Lütfiye Mahallesi, Saruhanlı pafta no: K19a3, K19d2, Salihli Pazarköy Mahallesi, Kula Esenyazı Mahallesi, Demirci Karaca İbrahim Mahallesi, Akhisar pafta no: K19b3, K19a3, K19b4, Gölmarmara Beyler – Hiroğlu Mahallesi, Ahmetli Cambazlı Mahallesi, Sarıgöl Baharlar Mahallesi, Gölmarmara Hacı verirler Mahallesi, Gölmarmara Hacıbaştanlar Mahallesi, Turgutlu Irlamaz Mahallesi, Akhisar pafta no: K19c1, K19b4, K19d2