İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeye gönderdiği yardım TIR'larının sayısı 411'e ulaştı. Gönderilen yardım kolisi sayısı 304 bini, ürün sayısı ise 8 milyon 283'i aştı. 3 bin 234 personel ve bin 232 iş makinesiyle bölgede çalışmalarını sürdüren İBB ekipleri, 557 kişiyi de enkazdan sağ çıkarttı. 

İBB, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen büyük depremin ardından arama-kurtarma çalışmalarını tamamladı. 3 bin 234 personel, bin 232 iş makinesi ve hizmet aracıyla yardım, temizlik ve konaklama gibi hayati hizmetleri, AFAD’ın koordinasyonunda çok sayıda şehirde sürdürülüyor. İBB’nin 514 personeli de bölgede gönüllü olarak AFAD koordinasyonunda çalışıyor.

557 KİŞİ ENKAZ ALTINDAN KURTARILDI

İBB İtfaiye Arama Kurtarma Grubu ile İstanbul Su işleri ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ve İBB iştirakleri, 557 kişiyi enkazdan canlı olarak çıkardı. Ayrıca AFAD gönüllüsü olarak bölgeye giden personel de 95 kişinin canlı olarak kurtaran arama-kurtarma ekiplerine destek oldu.

TÜM İMKANLAR DEPREMZEDELER İÇİN

İBB’nin başlattığı yardım kampanyası kapsamında, Yenikapı ve Kartal’da oluşturulan yardım merkezlerinde çalışmalar 24 saat sürdürülüyor. Yardım kampanyasına bugüne kadar 28 bini aşkın kişi ve kurum bağış yaparak katkı sağladı. Bugüne kadar 23 bini aşkın gönüllü de Yenikapı’daki yardım merkezinde çalıştı. 

411 TIR GIDA VE TEKSTİL ÜRÜNLERİ GÖNDERİLDİ

Deprem bölgesine 411 TIR'la 6 milyon yiyecek, içecek, giyecek gibi birçok ürün gönderildi. Ayrıca, 65 TIR pet su bölgeye sevk edildi. Bölgeye 2 milyon 800 bin adet 0,5 litre, 284 bin adet 1,5 litre, 35 bin adet 5 litre su gönderildi. 38 TIR ile de 3 milyon 800 bin adet 50 gramlık Akdeniz tipi besleyici ekmek, 200 bin adet altın çörek, 63 bin adet bebe bisküvisi, 4 bin adet glütensiz ekmek bölgeye sevk edildi. Günlük yemek kapasitesi 6 bin olan yemek TIR'ı, günlük 15 bin ekmek üretebilen mobil ekmek fırını Antakya’da hizmet veriyor. İhtiyaçlar doğrultusunda bölgede mutfak kurulumu, ilçe ekipleriyle koordineli bir şekilde değerlendiriliyor. 

304 BİN 299 YARDIM KOLİSİ GÖNDERİLDİ

Deprem bölgesine 359 yardım aracı ve 50 konteyner gönderildi. Yardım araçlarının 311’i Hatay, 15’i Adıyaman, 13’ü Kahramanmaraş, 11’i Gaziantep, 7’si Malatya, 1’i Adana, 1’i de Şanlıurfa’ya ulaştı. Hatay’a 251 bin 840 koli, diğer illere ise toplam 52 bin 459 koli yardım gönderildi. Toplam yardım kolisi sayısı 304 bin 299’a ulaştı.

TOPLAM 8 MİLYON 12 BİN 283 ÜRÜN GÖNDERİLDİ

İBB tarafından deprem bölgesine şu ana kadar 8 milyon 12 bin 283 adet ürün (battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı, hijyen ürünleri bebek bezi, bebek giyim, çocuk giyim, çorap, gıda, giyim, havlu, mat, pil, elektronik ürün ısıtıcı, ıslak mendil, oyuncak yastık, bebek masası) gönderildi. 299 bin 128 koli (battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı, elektronik alet, fener, lamba, hijyen ürünleri, bebek ürünleri, giyim ürünleri, termal ürün mat, su ısıtıcısı vd.), 30 bin ekmek, 187 çadır, 91 jeneratör, 1 kazıcı-yükleyici iş makinesi bağışı TIR’lar aracılığıyla yola çıktı.  

BARINMA VE REVİR ALANLARININ KURULUMUNA DEVAM EDİLİYOR 

Bölgeye muhtelif donanım ve yetkinlikte araç ve teçhizat sevk edildi. Hatay’da bin 500 m2’lik barınma alanı, bin 500m2’lik lojistik depo alanı, 300 m2 koordinasyon merkezi kuruldu. Bölgede ayrıca 100 m2 İBB AKOM Revir Alanı, 175 m2 ofis alanı kurulacak. İskenderun’da 150 m2 depo alanı, 100 m2 barınma ve ofis alanı oluşturulacak. Samandağ’da ise 100 m2 depo alanı ile 50 m2 barınma alanı kurulacak. İSKİ ekipleri, bölgenin hasarlı su ve kanalizasyon altyapısını incelemek, hasar tespit çalışmalarını yapmak ve onarım ihtiyaçlarını belirlemek üzere 7 kişilik İSKİ ekibi gönderdi. İSKİ ekibi, Antakya’da çöken su isale hattını onardı. İBB iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (İSTAÇ) 108 kişilik kent temizlik ekibi de 28 temizlik aracıyla şehirde hijyeni sağlamak için görev yapıyor. 

LOJİSTİK DESTEK DE SAĞLANDI

140 kabin mobil tuvalet, 42 adet mobil duş, 5 mobil WC, toplam 26 konteyner, 14 mobil şarj istasyonu, 7 adet kendinden enerjili aydınlatma direği kurulumu, 4’ü mobil 40 sabit uydu İBB Wİ-Fİ ile toplam 44 noktada yayın hizmeti, 11 kişilik bilgi işlem ve telekomünikasyon ekibi, 107 zabıta personeli ve 15 hizmet aracı da bölgede hizmet veriyor. 

ÇADIRKENTLER OLUŞTURULDU

İBB; Antakya, İskenderun ve Samandağ’da kurduğu çadır alanlarında depremzedelere sıcak ve güvenli bir barınma olanağı sağlıyor. İskenderun’da 21, Samandağ’da 15, Antakya’da 64 büyük çadır kuruldu. 110 çadırlık çadırkent de Samandağ Deniz Stadyumu’nda oluşturuldu. 440 kapasiteli 10 tane çadır ise bölgede kurulacak olan sahra hastanesinde kullanılmak üzere AFAD’a teslim edildi. Toplam çadır kapasitesini bin adede çıkarılacak satın alma yapıldı. Ayrıca toplam 800 çadır dağıtıldı. 

YAŞAM VE REHABİLİTASYON ALANI 

Hatay’daki afetzedeler için konaklama hizmeti verecek Orhangazi Feribotu İskenderun’da misafirlerini ağırlamaya başladı. Osmangazi gemisi de Mersin, Antalya, İzmir ve İstanbul illere gitmek isteyen insanları tahliye etmek için ilk seferine çıktı. Gemi, Mersin ve Antalya limanları sonrası Çeşme limanında da misafirlerini tahliye ederek İstanbul’a doğru yola çıktı. Yaşam ve rehabilitasyon alanı olarak tasarlanan Orhangazi gemisinde 3 öğün bin 200 kişilik yemek çıkartabilecek mutfak, duş ve tuvaletler, revir ve psikolojik danışma odaları, bir tanker yakıt yer alıyor. Her türlü ihtiyacı karşılayacak şekilde donatılan gemide bin 200 kişi misafir edilmeye başladı.

PSİKOLOJİK HİZMET DE VERİLİYOR

Gemide kreşten sağlık ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine kadar birçok hizmet veriliyor. Cerrah, pediatri, dahiliye ve psikiyatri uzmanları ile psikologların hazır bulunduğu feribot içerisinde, afetten etkilenen çocuklar için oyun alanları da oluşturuldu. Gemide mürettebat, sağlık personeli, psikolog, şoför, mutfak personeli, güvenlik personeli ve kreş öğretmeni ile toplam 109 personel afetzedelere destek olmaya başladı. 

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA DESTEK VERİLİYOR

Hasar tespiti amaçlı, deprem bölgesine 312 yardım aracı ve 40 konteyner gönderildi. 35 mühendis/tekniker Kahramanmaraş’a uçakla gitti, AFAD’ın yönlendirmesi ile Gaziantep’teki hasar tespit çalışmalarında görev almaya başladı. Şoförlü 15 araç, yine AFAD koordinasyonunda hasar tespit çalışmalarında Gaziantep’te görev alıyor. İlk teknik ekip Gaziantep’ten dönüş uçağına bindi, bu sabah Gaziantep’e 33 kişilik yeni bir ekip gitti.

CHP’Lİ BELEDİYELER DE GÖREV BAŞINDA

14 CHP’li ilçe belediyesi ile bölge için yardım süreci koordine ediliyor. Bu kapsamda, şu ana kadar battaniye, kışlık kıyafet, ısıtıcı, jeneratör, hijyen malzemesi barındıran 742 TIR yola çıktı. 410 araç ve iş makinası ile 2 bin 20 kişilik arama-kurtarma ekibi ve teknik personel bölgeye gönderildi.

Toplam 21 aşevi, Hatay’da farklı lokasyonlarda 90 bin 500 kişiye yemek desteği veriyor. AFAD koordinasyonunda her ilçeden 6’şar mimar ve mühendis hasar tespiti için görevlendirildi.

HAYVAN DOSTLARI UNUTULMADI

Toplam 4 tane K9 sertifikalı köpeğin arama-kurtarma çalışmalarına destek verdiği İBB İtfaiyesi, birçok hayvanı da enkaz altından sağ çıkardı. İBB, bölgede 7 veteriner hekim görevlendirildi. Antakya Sevgi Parkı’nda kurulan, ameliyat imkanı da bulunan klinikte veteriner hekimler tarafından hayvanlar tedavi ediliyor. Depremden etkilenen hayvanlara Hatay’ın ilçelerinde mama dağıtımı da yapılmaya başlandı.