İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “İstanbul bu temmuz ayında son 4 yılın en şiddetli yağışıyla karşı karşıya kaldı” denildi. “İstanbul kontrol altında” başlığı ile yapılan açıklamada; 39 ilçe arasında yağışların etkisini yoğun hissettirdiği Esenyurt Haramidere’de 360 personelin çalışmalarını sürdürdüğü, Esenyurt’ta metrekareye 123 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Açıklamada, ayrıca şu bilgiler verildi:

“Normal aylık yağışın 5 katını gören İstanbul’da geceden bu yana İBB, anında müdahale etti. İstanbul’un genelinde İBB, 3 bin 179 personel, 2 bin 23 araç ile sahada çalışmalarını sürdürüyor. 39 ilçe arasında yağışların etkisini yoğun hissettirdiği Esenyurt, Haramidere’de 360 İBB personeli çalışmalarına devam ediyor. Yollarda vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla 6 mobil büfe kritik noktalara yerleştirildi.”

İMAMOĞLU: EKİPLERİN BAŞINDAYIM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da İstanbul’da yaşanan yoğun yağışın ardından sosyal medyada "Ekrem İmamoğlu nerede" etiketiyle yapılan paylaşımlara, "Bayram günü ikindi saatlerinde ailemle il dışındaydım. Sabaha karşı 03.30’dan itibaren yağışı takip ettim, ekipleri yönettim" yanıtını verdi. İstanbul’a bir gecede temmuz yağışının 5 katı yağış düştüğüne dikkat çeken İmamoğlu, "3 yıldır altyapı çalışması yaptığımız hiçbir noktada sorun yaşanmadı" dedi.

"3 bin 179 personelimiz olağanüstü yağışın yarattığı sorunlara müdahale etti. Şu an 360 personelimiz sadece Haramidere'de çalışmaya devam ediyor. 3 yıldır altyapı çalışması yaptığımız hiçbir noktada sorun yaşanmadı" paylaşımı yapan İmamoğlu bir diğer paylaşımında da, "Bayramda bile huzursuzluk çıkarmak isteyenler de yok değil. Onları seçimlerden beri sağduyuya davet ediyorum, yılmadan da edeceğim. Ülkemizin ve İstanbulumuzun kavga ve kötülüğe değil, hizmet ve dayanışmaya ihtiyacı var. İBB hizmete ve dayanışmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

VALİ: "DEVLETİMİZ HEMŞERİLERİMİZİN YANINDA"

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte dün geceden beri etkili olan yağışın ardından Esenyurt'un Yeşilyurt ve Pınar mahallelerinde incelemelerde bulundu. Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda Esenyurt'ta incelemelerde bulunduğunu duyurdu. Yerlikaya'nın paylaşımı şöyle:

"İstanbul'da dün gece başlayan kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış sonrası Esenyurt ilçemizde incelemelerde bulunuyoruz. Hemşerilerimize geçmiş oldun. Devletimiz bütün kurumlarıyla hemşerilerimizin maddi ve manevi olarak yanında. Esenyurt ilçemiz Yeşilkent ve Pınar mahallelerinde incelemelerde bulunuyoruz."

BOZKURT: "YANLIŞ UYGULAMALARIN SONUCU"

Ekipler ile birlikte çalışmaları takip eden Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, "Geçmiş yıllarda yapılan yanlış uygulamalar yüzünden bu iş buraya kadar geldi" dedi. Bozkurt, yağış uyarısıyla birlikte aldıkları önlemler sonucunda herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını bildirdi.

Esenyurt Pınar Mahallesi'nde aşırı yağış sonucunda yaşanan sel felaketine ilişkin konuşan Bozkurt, şunları söyledi:

"Esenyurt’un önemli sorunlarından bir tanesi Haramidere’nin ıslah çalışması. Maalesef geçmiş yıllarda yanlış imalatlar, yanlış imar izinleri ve alt yapı yetersizliği yüzünden buraya kadar geldi. Dün gece saat on bir itibarıyla bu haber bizlere geldiğinde bütün ekip arkadaşlarımız sahada oldular, vatandaşları sel felaketine karşı uyardılar. Boşaltılması gereken daireler boşaltıldı. En azından tehlikeli olan yerlerde vatandaşlarımız dışarı alındı. Sonrasında ekip arkadaşlarımız süreci izlediler ve müdahale edilmesi gereken yerlerde müdahaleler yapıldı. Sabaha kadar saha idik, şimdiye kadar başarılı gitti, şimdiye kadar can kaybımız yok çok şükür. Çalışmalar devam ediyor. Balçıklar vardı temizlendi. Çalışma arkadaşımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleriyle koordineli bir şekilde sabaha kadar işinin başında idi. Ben de sabaha kadar buradaydım. 

Derenin ıslah edilmesi lazım, geçmiş yıllarda yapılan yanlış imalatların düzeltilmesi lazım. Bununla ilgili zaten biz göreve geldikten sonra bu projeyi tadil etmiştik. Yaklaşık iki kilometrelik bir alanda imalat yapıldı. Burada İSKİ ile İGDAŞ'ın yaklaşık iki metrelik bir su isale hattı var, onlarla ilgili de deplaseler yapılıyor. Deplaseler yapıldıktan sonra da dere buradan yukarıya kadar devam edecek.

Kamuoyunun dikkatini bir yere çekmek istiyorum. Zaman zaman bazı yerlerin imara açılmasına karşı duruyorduk. Bazı Kültür Evlerinin açılmasına ve onların kullanımına karşı duruyorduk ve bizi kamuoyundaki vatandaşlar yanlış anlasın diye birtakım odaklar tarafından yönlendirmeler yapılıyordu. Bu mesele aslında can kayıplarının yaşanmaması için ne kadar doğru yaptığımızı, bu işlerin ne kadar ciddi olduğunu da gösteriyor ama sevindirici yanı şu; uyarıları ve kontrolleri yaptığımız için bir can kaybı olmadı.

Yaklaşık 200 metre ileride bir dere çalışması var. Dere kesitimizi büyüttük. İki yanında da atık suların toplandığı iki buçuk metre çapında kollektör var. Zira şu anda atık su hatları ile yağmur su hatları birbirine karışmış durumda. Hepsi derenin içine akıyor dolayısıyla dere taştığında sular borudan evin içine giriyordu. Bu çalışmalar bittiğinde evlere su basmasının önüne geçmiş olacağız. Bu çalışmanın bu alanı geçmesinin üç dört ayı bulacağını düşünüyorum. Bir buçuk yıl içinde dere çalışmasının tamamının biteceğini düşünüyorum. Bundan sonra Esenyurtlular burada daha rahat nefes alacaklar."