Üniversitelerin açılması ile birlikte hali hazırda devam eden barınma sorununa belediyeler ve STK’lerde müdahil olmaya çalışırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde bir önceki yönetim tarafından Ensar Vakfı, TÜGVA, İlim Yayma Vakfı ve Aziz Mahmud Hüdayı Vakfı’na tahsis edilen taşınmazların yurt yapılmak üzere geri alınması önergesi AKP’li meclis üyeleri tarafından reddedildi.

Halk TV’den Hazal Ocak’ın haberine göre İBB Meclisi’nin Eylül ayı ilk oturumunda CHP Grup sözcüsü Tarık Balyalı söz konusu 4 taşınmazın iadesine ilişkin önerge sundu.

Önergede, İBB’nin dokuz ilçede on öğrenci yurdu açtığı hatırlatılarak, yönetimin öğrencilerin barınma sorunu konusunda hassas olduğu belirtildi. 2 bin 800 kişi kapasiteli yurtlara 15 bin 547 başvuru yapıldığı bilgisinin paylaşıldığı önergede, “Bu bağlamda geçmiş dönemlerde bazı vakıf ve derneklere meclis kararıyla tahsis edilen İBB taşınmazlarının yeniden İBB’ye iadesini sağlamak ve öğrencilerimize yurt hizmeti verilmesi amacıyla, teklifimizin meclis gündemine alınarak Hukuk Komisyonuna havalesine karar verilmesini arz ve talep ederiz” denildi.

İADESİ İSTENİLEN TAŞINMAZLAR

Önergede Üsküdar ilçesi Ahmediye Mahallesi’nde TÜGVA’ya tahsisli bir taşınmaz, Çatalca ilçesi Kaleiçi’nde Ensar Vakfı’na tahsisli bir taşınmaz, Kadıköy Merdivenköy’de Aziz Mahmut Hüdayı VAKFI’NA ve Eyüpsultan Silahtarağa’da İlim yayma vakfına tahsisli olmak üzere 4 taşınmazın İBB’ye iadesi talep edildi.

“ABSÜRT BİR TEKLİF OLARAK GÖRÜYORUZ”

Önergeye ilişkin söz alan AKP’li Meclis üyesi Faruk Gökkuş, önergenin siyasi şov amaçlı olduğunu öne sürerek “Tamamen siyasi şova yönelik bir teklif. Ben vakıflarla yapılan sözleşme ve protokolleri bilmiyorum ama bildiğim kadarıyla bunlara dava açtılar. Davaları da kaybettiler. Meclisin mahkemelerin yerine geçerek karar vermesi mümkün değildir. Propaganda yapmak için verilmiş absürt bir teklif olarak görüyoruz” dedi.

‘Gökkuş’un konuşmasına karşılık Balyalı da “Yani Ak Parti bu teklifin gündeme alınmasını siyasi olarak değerlendiriyorlar. Burada olan şey İBB mülkiyetindeki gayrimenkullerin, ki bunların tahsisi meclis kararıyla yapılmıştır. İptalinin yine meclis kararıyla yapılması ve İstanbul’da öğrencilerimize yurt olarak yapılması İBB çatısı altında hizmet verilmesi talebidir. Ak Parti’nin İBB’nin kendi mülklerini tahsis edilen vakıflardan geri almasına karşı çıktığının altını çizip kayda geçmesini talep ediyorum” dedi. Teklifin ilgili komisyona havalesi AKP’li Meclis üyelerinin oylarıyla oy çokluğuyla reddedildi.