Daha önce AKP ve MHP oylarıyla reddedilmesinin ardından belediyenin Mobil Halk Ekmek büfelerini faaliyete geçirmesiyle gündeme gelen tartışma bu defa CHP önergesinde bazı değişiklikler yapılarak kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde ana tartışma gündemi son günlerin polemik konusu Halk Ekmek büfeleri oldu. Daha önce AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla reddedilen İstanbul'da 142 yeni Halk Ekmek büfesinin kurulması önergesi bu defa kabul edildi. Görüşmeler sırasında söz alan Hukuk Komisyonu Başkanı AKP'li Muhammet Kaynar, devir yasağı konulması şartının da getirilmesini, büfelerde İstanbul Halk Ekmek A.Ş., Hamidiye A.Ş. ve Belbim A.Ş.'nin ürettiklerinin dışında ürün satışı yapılmaması ve Halk Ekmek'in İstanbul halkı için daha ulaşılabilir olmasının sağlanması amacıyla talep eden tüm bakkallara Halk Ekmek satış yetkisi verilmesini talep ettiklerini kaydetti.

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Duvar'ın aktardığı habere göre, CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise isteyen bakkallara ekmek satışı yapıldığını söyledi. Balyalı, "AKP grubu, bakkallara da halk ekmek verilsin diye teklif getiriyor da zaten şu anda isteyen bakkallara ekmek veriliyor. Bunu bildikleri halde buradan politika yapmak istiyorlar" ifadelerini kullandı. CHP Grup Başkanvekili İsmail Doğan Subaşı imzasıyla 2020'nin son Meclis toplantısında verilen önergede bazı değişiklikler yapıldı. Gündem maddesi meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi ve 142 yeni Halk Ekmek büfesinin işletme hakkı yalnızca üçüncü dereceye kadar şehit yakınları, gaziler, yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olanlar ile dul ve yetimlere tanındı.

AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

Yeni Halk Ekmek büfeleri kurulması talebi, 14 Mart 2020'de AKP ve MHP'nin oyları ile reddedilmişti. AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, 11 Ocak 2021'deki konuşmasında “Bana, çıksın desin ki büyükşehir belediyesine, meclise, yeni halk ekmek büfeleri açmak için teklif geldi ve siz bunu reddettiniz, ispatla” demiş, CHP milletvekili Tuncay Özkan da toplantının görüntülerini paylaşmıştı.