"Bir an önce çatışmanın sona ermesi için de bize düşen ne varsa bunları Türkiye olarak yapmaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesi lazım” dedi.

Hulusi Akar, bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan'la video telekonferans yöntemiyle toplantı yaptı. Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre Akar, Sivastopol’e yapılan saldırılar nedeniyle Rusya’nın Karadeniz’de daha önce oluşturulan ‘Tahıl Koridoru’nu askıya almasına ilişkin şunları söyledi:

“Gemilerin bombalanmasından dolayı bir anlaşmazlık var. Patlamalar oldu. Bundan dolayı Rusya’nın aldığı bir karar bu. Oradaki gemilerin intikali gecikecek. Zaten kalabalıktı, çok ciddi bir yığılma vardı. Bu, daha da artacak. Diğer tarafta da ihtiyaç sahipleri zaten acilen bekliyorlardı. Zaten ulaşımda sıkıntı vardı, şimdi daha da artacak.

Bugün akşam saatlerinde Sayın Şoygu ile bir telefon konuşmamız olacak. O zaman da kendilerine biz bunu söyleyeceğiz. Şu ana kadar 409 gemi limanlardan ayrıldı. Bu da toplam 10 milyon tona tekabül ediyor yaklaşık. İhtiyaç sahiplerine göndermek üzere Ukrayna limanlarından alındı. Bunun devam etmesi lazım.

Askıya alınan bu inisiyatifin Rusya’nın da Ukrayna’nın da yararına olmayacağı ve kimsenin yararına olmayacağı temasını işliyoruz. Bu konuda, telefon görüşmesinde muhataplarımızla, Ukrayna Bakanı ile de irtibatımız var. Onlarla konuşup, görüşüp bu inisiyatifin devam etmesini sağlamaya gayret göstereceğiz. Türkiye olarak hem ateşkes hem tahıl inisiyatifi konusunda üzerimize düşen ne varsa bugüne kadar yaptık, insani yardım dahil; bunları yapmaya gayret gösteriyoruz. Bir an önce çatışmanın sona ermesi için de bize düşen ne varsa bunları Türkiye olarak yapmaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesi lazım.”