Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İsrail Savunma Bakanı Gantz ile yaptığı ortak basın toplantısı düzenledi

Akar, "Bir kez daha bu kapsamda sayın Bakan Gantz’in ülkemize yaptığı ziyaret dolayısıyla, ilişkilerimizin daha da gelişeceğine ve diyaloğumuzun artacağına, bazı çözüm yollarının bulunacağına ve bu manada da bu ziyaretin çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum” dedi. Gantz ise, “NATO üyesi ve ortak dostumuz ABD’nin müttefiki olan Türkiye, şüphesiz küresel istikrarın sağlanmasında önemli bir role sahip. Yunanistan, Kıbrıs ve Körfez ülkelerindeki dostlarımızla güçlü ortaklığımızı sürdürürken Türkiye ile aramızdaki bağlar da olumlu bir istikamete yöneldi” diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar, İsrail Savunma Bakanı Gantz ile bugün bakanlıkta yaptığı ikili görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Akar, şu konuşmayı yaptı:

AKAR: İSRAİL İLE İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİRİLMESİNİN BÖLGESEL BARIŞ VE İSTİKRARA KATKI SAĞLAYACAĞINI BELİRTMEK İSTERİM

“Uzunca bir süre sonra Sayın Gantz, ülkemize gelen ilk Savunma Bakanı. Bundan dolayı da memnuniyetimi belirtmek istiyorum.

Birkaç sene önce Sayın Cumhurbaşkanımızın, İsrail Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile yaptığı karşılıklı görüşmeler ve ziyaretler oldu. Bunlar Türkiye-İsrail arasındaki ilişkiler bakımından önemli bir dönüm noktasını teşkil etti.

Türkiye ve İsrail bölgemizdeki gerçekten önemli aktörler ve bizim aynı zamanda Türkiye ve İsrail arasında hem tarihî hem kültürel bakımdan ciddi bağlarımız var, ortak değerlerimiz var. Türkiye olarak İsrail ile ilişkilerimizin ve işbirliğimizin özellikle savunma, güvenlik ve enerji gibi alanlarda geliştirilmesinin bölgesel barışa ve istikrara diğer ülkeler bakımından da bölgemiz için de önemli gelişmelere sebep olacağını, buradaki barış ve istikrara önemli katkılar sağlayacağını belirtmek istiyorum.

“HASSASİYETLERİMİZİ AÇIK BİR DİLLE İFADE ETTİK”

Politikamızın gereklerini, politikamızla ilgili konuları, görüşlerimizi, değerlendirmelerimizi, hassasiyetlerimizi kendilerine çok açık bir dille ifade ettik. Özellikle bölgemizdeki istikrar, iş birliği ve güvenliğin daha da gelişmesi bakımından neler yapılabileceği konusunda karşılıklı bilgi ve görüş alışverişinde bulunduk.

Daha önceden itibaren İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler çerçevesinde hem savunma hem de savunma sanayi konusunda, askeri, güvenlik işbirliği konusunda ciddi bir geçmişimiz ve tecrübelerimiz var. Yeni başlayan bu dönemde bu mevcut tecrübelerimizden de yararlanmak suretiyle bu konulardaki ilişkilerimizi nasıl geliştirebileceğimiz konusunda da karşılıklı görüşlerimizi paylaştık.

“DİYALOĞUN ARTMASI, BAŞTA FİLİSTİN OLMAK ÜZERE YAŞADIĞIMIZ FİKİR AYRILIKLARININ ÇÖZÜMÜNÜ KOLAYLAŞTIRACAĞINA İNANIYORUZ”

İkili iş birliğimizin ve diyaloğumuzun artması başta Filistin olmak üzere fikir ayrılığı yaşadığımız bazı konuların çözümünü de kolaylaştıracağına inanıyoruz. Bir kez daha bu kapsamda sayın Bakan Gantz’in ülkemize yaptığı ziyaret dolayısıyla, ilişkilerimizin daha da gelişeceğine ve diyaloğumuzun artacağına, bazı çözüm yollarının bulunacağına ve bu manada da bu ziyaretin çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum.”

GANTZ: TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 5 TİCARET ORTAĞIMIZDAN OLDUĞUNU SÖYLEMEKTEN MEMNUNİYET DUYUYORUM

İsrailli Bakan Gantz ise şöyle konuştu:

“Burada, Ankara'da bulunmaktan memnuniyet ve onur duyuyorum. İsrail devleti, heyetim ve ben, sıcak karşılama konusundaki nazik davetiniz için minnettarız.

Zorluklarla karşılaştığımız zamanlar oldu. Bugün Türkiye'nin en büyük beş ticaret ortağımızdan biri olduğunu söylemekten memnuniyet duyuyorum. Diplomatik temelde ise büyükelçilerimizin dönüşü bugün bize zemin hazırladı. Ankara ziyaretim, bir İsrailli liderin son bir yıldan az bir süre içinde yaptığı üçüncü ziyaret oldu.

“KAPILAR AÇILDI VE DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ İÇİN BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR”

Kapılar açıldı ve ticaret, turizm ve sanayi alanlarında daha fazla işbirliği için büyük bir potansiyel söz konusu. Türkiye ve İsrail, tarih temelleri üzerine gelişmiş toplumlardan daha fazlasını inşa ettiler. Geleceğimiz umut verici, ancak hâlâ bölgede ve dünyada güvenlik ve istikrarı korumak için ortak çıkarlarımıza bağlı. Bakan ile görüşmemizde ele aldığımız üzere, gelecekteki işbirlikler için birçok alan var.

“BÖLGEYİ İSTİKRARSIZLAŞTIRANLARA KARŞI BİRLİKTE ÇOK DAHA FAZLASI YAPILABİLİR”

Bu yıl Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına ve Yahudi halkına yönelik endişe verici sayıda tehdidi ortadan kaldırmayı başardık. Hayat kurtarıcı bu önemli işbirliğinde güvenlik teşkilatlarının çalışmasından ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Akar'a teşekkür ediyoruz. Birlikte çok daha fazlasının yapılabileceğine inanıyorum. Masum sivillere yönelik terörü destekleyerek ya da yürüterek bölgeyi istikrarsızlaştıranların etkisini azaltmak üzere birlikte çok daha fazlasının yapılabileceğine inanıyorum. Bu, aynı zamanda Filistin arenası için de geçerlidir ve ülkelerimiz arasındaki derin savunma bağlarının bu alanı da olumlu olarak etkileyebileceğinden eminim.

Uzun zamandır gündemde olmayan bazı ittifaklar, İran'dan kaynaklanan gibi endişe verici tehditler karşısında inşa ediliyor. NATO üyesi ve ortak dostumuz ABD’nin müttefiki olan Türkiye, şüphesiz küresel istikrarın sağlanmasında önemli bir role sahip. Yunanistan, Kıbrıs ve Körfez ülkelerindeki dostlarımızla güçlü ortaklığımızı sürdürürken Türkiye ile aramızdaki bağlar da olumlu bir istikamete yöneldi.

İlerlemek için, açık diyalogu sürdürerek ilişkilerimizde istikrarlı ve olumlu bir yaklaşım benimsemeliyiz. Görüşmelerimizde mutabık kalındığı üzere, çalışmalarımızın artırılması için ekibime gerekli prosedürleri başlatmaları yönünde talimat verdim.”