İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşından itibaren ‘imam nikahı’ ile evlendirdiği Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davanın ikinci duruşması bugün Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli mahkemeye jandarma eşliğinde getirildi. Tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel de duruşmaya katıldı. 

KARDEŞLERİ TANIK OLARAK DİNLENİLDİ 

İlk duruşmada haklarında zorla getirilme kararı çıkarılan H.K.G.’nin kardeşleri Muhammet Sıddık Gümüşel, Ayşe Hümeyra Gümüşel ve Fatma Betül Gümüşel, mahkemede tanık olarak dinlenildi. Mahkemede tarafların avukatları da hazır bulundu. 

DURUŞMA 31 MART 2023 TARİHİNE ERTELENDİ 

Türkiye’nin gündemine oturan ve kamuoyunda büyük tepkilere neden olan bu dava için, ilk duruşmanın sonunda yayın yasağı ve gizlilik kararı verilmişti. Bu nedenle duruşma salonuna sadece tarafların girmesine izin verildi. Mahkeme duruşmayı 31 Mart 2023 tarihine erteledi. 

Duruşmadan sonra Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatı Pınar Akbina ile KADEM Yönetim Kurulu Üyesi avukat Işıl İlgin Oktay adliye önünde ayrı ayrı basın açıklaması yaptı. 

Avukat Pınar Akbina, Halkçı Hukukçular adına gözlemci olarak duruşmaya katıldığını belirterek, şunları söyledi: 

BU DAVA CEMAATLERİN İÇ YÜZÜNÜ ORTAYA ÇIKARAN BİR DAVADIR

 Şunu söylemek istiyoruz; bu dava Türkiye açısından çok önemli bir dava. Çünkü bu dava bugünlerde bile yaşamakta olduğumuz deprem bölgesinden bile aslında haberleri geldiği üzere küçücük çocukların tarikatlara verildiği, cemaatlere verildiği yönündeki haberlere de baktığımızda ne yazık ki çok önemli bir toplumsal gerçeği ortaya çıkarmaktadır. Bu olay belki ortaya çıkan, cesaret gösteren kızımızın vesilesiyle bir olaydır. Ancak kim bilir daha ne olaylar var bu şekilde. Bu yüzden bu davanın önemi aynı zamanda bu tarikatların cemaatlerin de iç yüzünü ortaya çıkaran bir davadır. Bu yüzden sonucu da önemlidir."

"SALDIRI NEREDEN GELİRSE GELSİN ÇOCUK İSTİSMARININ KARŞISINDAYIZ" 

KADEM avukatı Işıl İlgin Oktay da şöyle konuştu: 

"Her ne kadar duruşmalar kapalı yapılıyor olsa ve müdahillik talebimiz reddedilse de bu davanın hassaten takipçisiyiz. KADEM olarak kadına yönelik şiddetle, kadının, toplumun ve hayatın her alanında bedensel ve ruhsal bütünlüğü, maddi manevi itibarı, onuru için mücadele etmekteyiz. Saldırı nereden gelirse gelsin çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddetin karşısındayız. 

SANIKLARIN HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALMALARI İÇİN SONUNA DEK TAKİPÇİSİYİZ

 Tememnimiz adil ve hızlı yargılamayla tüm gerçekliğin açığa çıkarılması ve adaletin tecelli etmesidir. Toplum vicdanını derinden yaralayan her olayda olduğu gibi bu önemli davada da yargılamanın en hızlı ve adil şekilde gerçekleştirilmesi, iddiaların aydınlatılması ve sanıkların hak ettikleri cezayı almaları için sonuna dek davanın takipçisiyiz." 

İDDİANAME 

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan İddianamede, Kadir İstekli hakkında “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından 30 yıldan 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istendi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'in ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 18’er yıldan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.