7eb5c063-9c7d-4a08-a897-22379683b9cf

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirdiği iddiasına ilişkin davanın tutuklu sanıkları Gümüşel ve İstekli, bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Duruşma öncesinde mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatılarak koridora basın mensupları alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermeyince avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı. 

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşından itibaren, 'imam nikahı ile evlendirildiği’ Kadir İstekli’nin cinsel istismarına maruz kalması nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli ile tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel, ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

178d6ae9-78c8-4cbf-89e7-377e21dfeb3e

Duruşma öncesi çok sayıda kadın örgütü temsilcisi adliye önünde açıklama yaptı. Kadınlar, adil yargılama taleplerini dile getirirken küçük yaşta kız çocuklarına istismara yıllarca göz yumulmasını ve kadına yönelik şiddete karşı yeterli önlem alınmamasını eleştirdi.

DURUŞMA ÖNCESİNDE ADLİYE KORİDORLARINDA GERGİNLİK

Bu arada, duruşma öncesinde, mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı ve basın mensupları koridora alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Ancak adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermedi. Avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında bu nedenle tartışma yaşandı.

4fcb225f-4c35-4d74-a2c6-119ace5dafec

DURUŞMA YOĞUN KATILIM NEDENİYLE KONFERANS SALONUNA ALINDI

Yüzlerce Avukatın katılmış olduğu duruşma salonun yetersiz olması nedeniyle Konferans salonuna alındı. Salonun hemen hemen tüm katları tıka basa doldu.

AVUKATLAR İLE POLİS ARASINDA TARTIŞMA

Duruşma salonunda Avukatlar ile Polis arasında kısa süreli görüntü alma tartışması yaşandı. Avukatlar duruşma başlamadan önce görüntü alabileceklerini ve bununda yasal olduğunu belirtti.

TUTUKLU SANIKLAR DURUŞMA SALONUNA GETİRİLDİ

Mahkeme heyetinin yerlerini alması üzerine tutuklu sanıklardan Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ve tarikat üyesi Kadir İstekli duruşma salonuna getirildi.

BAROLARDAN KATILIM TALEBİ

Farklı illerden onlarca Baro temsilcisi duruşmaya müdahil olmak için mahkeme heyetinden talepte bulunması üzerine Hakim duruşmaya katılımları almaya başladı. Bunun üzerine Avukat Ömer Kavili yoklama alınmadan, iddianame açıklanmadan katılım talebi alınamaz diyerek mahkeme Hakim'ine itirazda bulundu. Hakim katılım almaya devam ediyor.

İDDİANAME OKUNDU

 Avukatların tepkilerinin ardından mahkeme başkanı SEGBİS kaydının açılmasına izin verdi. Avukatlar, duruşma tutanağının ilk sayfasının gösterilmesini talep ediyor ancak mahkeme başkanı bu taleplere yanıt vermiyor. İddianamenin okunmasının ardından avukatların davaya mühahillik taleplerinin alınmasına devam ediliyor. 

SANIKLAR GÜMÜŞEL VE İSTEKKİ HAKKINDA CEZA İSTEMİ

İddianameyi okuyan Cumhuriyet Savcısı tutuklu sanıklardan istismar faili Kadir İstekli hakkında 67 yıl 10 ay 15 H.K.G'nın babası Yusuf Ziya Gümüşel ve Annesi Fatma Gümüşel hakkında ise 22 yıl 6 ay hapis cezası istedi.

MAHKEME HEYETİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Adana Barosu'ndan avukatlar, mahkeme heyeti hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Adana Barosu yönetim kurulu üyesi avukat, duruşma başlamadan önce yaşanan sürece dikkat çekti. Avukatların duruşma salonunun dışında beklerken, katılma taleplerinin alınmaya çalışıldığını söyledi.

Mahkemenin, SEGBİS'i açmama ve iddianameyi okunmama kararlarının da adil yargılanma açısından sorun olduğunu belirtti. Avukat, "Eğer bu davayı hukuk kurullarına uygun şekilde götüremeyeceksiniz, duruşmadan el çekin" diye konuştu.

DURUŞMA AVUKATLARIN SAVUNMASI İLE DEVAM EDİYOR

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez: "Duruşmanın başlangıcından beri hukuka usule aykırı yapılan işlerin SEGBİS'e geçmesi için bir kez daha tekrarlıyorum. Duruşmanın yasal anlamda başlanması için gereken usulü yerine getirmediniz. Duruşmaya bir iki saat geç başlanıldı. Katılma taleplerimizi tekrar tekrar dile getiriyoruz. Bu tarihi davalardan biri. Bu sadece o kişinin değil binlerce çocuğun ve kadının sesi olacak bir davadır. O nedenle bizler Türkiye'nin her yerinden gelen barolar katılmak istiyoruz. Heyet duruşmayı kapalı yapma niyetindeyse bunun doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. En azından kısmi kapalılık değerlendirmesi yapmanızı talep ediyoruz."

TİP adına konuşan Av. Melike Öztürk "Birçok çocuk cemaat ve tarikatların gerici karanlığa mahkum edildi. Bu suça kim ortak olduysa ortaya çıkarılsın" diyerek davada müdahil olma talebinde bulundu.

"VAKIFTAKİ DİĞER ÇOCUKLARA NE OLDU?"

Duruşmaya gözlemci olarak katılan TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu üyesi HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Hiranur Vakfı'ndaki diğer çocuklara ne olduğunu sordu. Söz konusu yargılamanın diğer çocuklar için 'cesaret verme mahkemesi' olduğunu kaydeden Kerestecioğlu, şu ifadeleri kullandı: "1 Şubat'taki komisyon toplantısı için gözlemci olarak geldim. Bu ülkede çocuk istismarı da kadına yönelik şiddet her kesimi etkiler. Tarikatlara ve cemaatlere devlet yol verdiği için buradayız. Bu vakıftaki başka çocuklara ne oldu? Bu yargılama aynı zamanda o çocuklara da cesaret verme mahkemesidir."

AKP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam da duruşmada söz alarak davaya katılma taleplerini iletti. "Adil yargılanmanın sağlanması ve maddi gerçeğin ortaya çıkması için" davaya katılmak istediklerini söyleyen Çam, istismar skandalı ile ilgili İslam dini ve karşıtlığında ifadeler yer aldığını öne sürdü, "Suçun ve cezanın şahsiliği ilkeliğine saygı duyulmasını isityorum" diye konuştu. Çam'ın ifadeleri duruşma salonunda tepkilere neden oldu.

DURUŞMANIN KAPALI YAPILMASI TALEP EDİLDİ

Sanık Kadir İstekli'nin avukatlarından Eyüp Akıncı davanın gizli yapılmasını talep etti. Davaya katılım için yapılan başvuruların Aile bakanlığı hariç red edilmesini istedi. Akıncı, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) ve Sol Parti gibi bazı katılma taleplerinin dosya ile ilgisiz beyanlar içerdiğini savundu. Akıncı, "Dosya ile ilgisiz beyanları kendilerine ve partilerine iade ediyoruz" dedi.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Savcı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı haricinde diğer tüm kurumların davaya katılma talebinin reddedilmesini ve duruşmanın kapalı yapılması talebinin kabul edilmesini istedi. Mahkeme heyeti karar için beş dakika ara verdi.

Aranın ardından kararını açıklayan heyet, sanık avukatlarının talebi doğrultusunda tüm katılma taleplerini reddetti. 'Kapalı duruşma' kararı alan heyet, davaya yayın yasağı getirdi. Kararın ardından duruşma salonu boşaltıldı.