Hindistan'da her yıl muson yağışları döneminde yıldırımlar yüzlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ülkede yıldırım çarpması ölümlerinin bu kadar fazla olmasının bir nedeni de, Hindistan'da dünyanın diğer bölgelerine kıyasla çok daha fazla kişinin açık havada çalışması, dolayısıyla daha büyük riskle karşı karşıya olmaları.

BBC'nin haberine göre Kumar, ölenlerin her birinin ailesine 400 bin rupi (5008 dolar) ödeme yapılacağını açıkladı. Yerel gazetelerde yer alan haberlere göre, Kumar geçen hafta kabineyi toplamış ve yetkililerden bütün kamu binalarına ve hastanelere paratoner yerleştirilmesi talimatı vermişti.

YILDIRIM SAYISI ARTIYOR

Hindistan Tropikal Meteoroloji Enstitüsü'nün uydu verileri de yıldırımların sayısında 1995-2014 arasında çok hızlı artış görüldüğünü gösteriyor. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan İklime Dayanıklı Gözlem Sistemleri Konseyi'nin yürüttüğü bir araştırmaya göre de Hindistan'da düşen yıldırım sayısı 2020 Nisan-2021 Mart arasında 18 milyonla rekor kırdı. Bu, önceki yıla göre yüzde 34 artış demek.