Seyahat sağlık sigortası, bünyesinde barındırdığı teminatlar ile yurt içi ve dışı gezilerde poliçe sahiplerine kapsamlı avantajlar sağlar. Yaptırılması bazı hallerde zorunlu olan bu sigortacılık ürünü, düşük primleri ile bütçe dostu bir profile sahiptir. Hal böyle olunca seyahate çıkacak kişiler, karşılaşabilecekleri çeşitli risklere karşı güvenceye sahip olmak için seyahat sigortasına yönelir. Ancak ilk kez yaptıracakların zihninde başta sigortanın içeriği ve şartları ile ilgili çeşitli soru işaretleri oluşması son derece yaygın bir durumdur. Bu soruların başında da poliçenin hangi yaştaki kişiler tarafında yaptırılabileceği gelir.

Seyahat Sağlık Sigortası İçin Yaş Aralığı Nedir?

Seyahat sigortası nedir?: Seyahat sağlık poliçeleri, kişiye özel sigortalar ile kıyaslandıklarında kapsadıkları yaş aralığının genişliği ile dikkat çeker. 0-80 yaş aralığında yer alan kişiler, seyahatleri öncesinde başvuru adımlarını takip ederek sigorta kapsamında güvence sahibi olabilir. Tabii sigorta şirketleri, spesifik ihtiyaçları karşılamak amacıyla portföylerine ekledikleri ürünler dahilinde yaş ile ilgili bazı sınırlamalar uygulayabilir. Benzer bir durum standart seyahat sağlık poliçeleri için de geçerli olabilir.

Örneğin; 18 yaş altı kişiler, kendileri ya da bir başkası için poliçe düzenlenmesini talep edemez. 18 yaşın altındaki bireyler, yalnızca yetişkin birinin sigorta ettiren konumunda olmaları halinde poliçelerinde belirtilen teminatlardan faydalanabilme hakkına kavuşur. 18 yaş üstü bireyler ise doğrudan kendileri ya da aile üyeleri için seyahat sağlık poliçesi başvurusunda bulunabilir. Benzer şartlar, yalnızca Avrupa ülkelerinde geçerli Erasmus sigortası yurt dışı seyahat sigortası için de geçerlidir. Ancak değişim programına katılan öğrencilere özel bu üründen 30 yaş üzeri kişiler yararlanamaz.

65 yaş ve üzeri kişiler içinse sigorta şirketi bazında değişiklik göstermekle birlikte bazı kısıtlamalar söz konusudur. 65 yaşından büyük sigortalılar, poliçe dâhilinde sunulan teminatlardan yalnızca kaza ile ilgili olanlarından faydalanabilir. Bu duruma ek olarak poliçe kapsamında kendilerine sunulan güvenceden yararlanabilmeleri için ek prim ödemeleri gerekebilir.

Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Seyahat sağlık sigortası teklifleri, diğer sigortacılık ürünleri gibi belirli yöntemler aracılığıyla kolayca alınabilir. Online sigorta satış platformlarından teklif almak, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için günümüzde bu yöntemlerin en çok tercih edileni konumundadır. Zira çoğu sigorta acentesinin aksine online sigortacılık platformları vasıtasıyla aynı anda onlarca teklife erişilebilir. Üstelik başvuru aşaması da son derece kolaydır. Ürün seçimini yaptıktan sonra erişilen sayfadaki forma T.C. kimlik ve telefon numaralarını yazmak yeterlidir.

Seyahat sağlık poliçesine başvuru aşamasında kimlik bilgilerini, sigortalanacak kişi sayısını, gidilecek ülkeyi ya da kıtayı, seyahat tarihini öğrenmeye yönelik sorular yöneltilir. Sigorta ettiren konumundaki kişinin bu sorulara verdiği cevaplar doğrultusunda poliçe prim tutarı belirlenmiş olur. Başvuru aşamasında ayrıca kişisel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak bazı ek teminatların poliçeye dâhil edilmesi sigortalı tarafından istenebilir. COVID-19 gibi risklere yönelik ek teminatlardan hangilerinin seçildiğine bağlı olarak prim tutarında bir miktar değişim meydana gelebilir.

Seyahat Sigortası Poliçesi Zorunlu mu?

Yurt içi seyahat sigortası, yalnızca Türkiye sınırları içerisinde geçerli olan bir üründür ve poliçe sahibi olmak tamamen kişinin kendi inisiyatifindedir. Buna karşılık yurt dışı seyahat sağlık poliçesi için durum gidilecek ülkeye göre değişkenlik gösterir. Eğer seyahat edilecek ülke ile Türkiye arasında vize muafiyeti anlaşması varsa, poliçe sahibi olmak zorunlu değildir. Ancak vize uygulaması mevcutsa, seyahat tarihlerini kapsayan poliçenin mutlaka düzenlenmiş olması gerekir. Aksi halde seyahat edilmesi planlanan ülkeye yasal giriş hakkı elde edilemez.